Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Politically incorrect. E BĂTAIE PE CAPITALUL POLITIC AL „VESTELOR GALBENE”! Încă două grupuscule își anunță intrarea pe scena politică franceză!
Politically incorrect. E BĂTAIE PE CAPITALUL POLITIC AL „VESTELOR GALBENE”! Încă două grupuscule își anunță intrarea pe scena politică franceză!

Politically incorrect. E BĂTAIE PE CAPITALUL POLITIC AL „VESTELOR GALBENE”! Încă două grupuscule își anunță intrarea pe scena politică franceză!

E bătaie mare în Franța pe „capitalul politic” al vestelor galbene. După ce Ingrid Levavasseor a stârnit furia unei părți importante a manifestanților anunțând că vrea să înscrie în alegerile europene o listă electorală reprezentând mișcarea, alți doi auto-proclamați purtători de cuvânt ai „vestelor galbene” își anunță intrarea în politică.

E vorba, în primul rând, de Patrick Cribouw, un fost director comercial aflat în prag de pensionare. Bărbatul, care s-a făcut cunoscut plimbându-se cu o cutie printre manifestanții din regiunea Nisa pentru a strânge nemulțumirile și soluțiile pe care le au aceștia cu privire la situația din țară, visează acum să devină lider politic. Susținut de o parte a manifestanților din regiune, Cribouw anunță că se va prezenta în alegerile europene sub numele de Uniunea Galbenă. Noua formațiune ar vrea să aducă idei noi pe scena politică în ceea ce privește teme precum imigrația și suveranitatea.

Cu toate astea, Cribouw susține că lista sa va fi „apolitică și asindicală”.

Tot pe voturile „vestelor galbene” se bizuie și Jacline Mouraud. Ea și-a creat propriul partid, dar nu va participa la alegerile pentru Parlamentul European. Prima sa țintă sunt alegerile municipale de anul viitor. Mouraud spune că partidul său nu e nici de stânga, nici de dreapta, ci are scopul de a ameliora situația săracilor. „Știu cum e să nu ai bani pentru a cumpăra alimente pentru copii. (…) Vrem să facem o politică a inimii și a empatiei, astăzi este domnia banilor. Vrem să-i luăm în considerare pe toți, să lucrăm pentru o mai corectă distribuire a bogăției”. Deși nimeni n-ar putea contesta aceste idealuri generoase, și Jacline Mouraud, care susține că este de profesie hipnoterapeut și arist, a primit multe critici, dar și amenințări directe din partea altor manifestanți. Asta, probabil, pentru că grosul mișcării nu pare de acord cu înființarea unui partid al „vestelor galbene”. Acest punct de vedere este susținut clar de Eric Drouet, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai străzii. “Există Jean-Luc Mélenchon, există Frontul Național, e o ofertă largă (…)

Noi suntem aici pentru a face lucrurile să avanseze, nu spentru a face politică mai mult decât „încă înainte”. Cu toate că Eric Drouet încearcă să salveze unitatea mișcării, formată deopotrivă din susținătorii ai dreptei și ai stângii, Drouet a fost nevoit să părăsească ultimele manifestații protejat de oamenii săi, după ce a primit amenințări din partea extremiștilor de stânga din Antifa.

Dincolo de înfruntarea politică pentru voturile simpatizanților „vestelor galbene, reputatul profesor Luc Rouban, directoul de cercetare al prestigiosului institut Science Po, crede că mișcarea face jocul dreptei populiste, diseminând în rândurile manifestanților antisistem idei pe care în viața politică și le asumă doar Marine le Pen și fostul ei aliat Nicolas Dupont-Aignan.

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: