Jocurile Olimpice 2012 au adus pentru TVR mult dorita poziţie de lider de audienţă. Cele peste 400 de ore de transmisie live de la Londra, în plus cu 70 de ore de direct faţă de Olimpiada de la Beijing în 2008, au fost o misiune grea pentru echipa TVR ce s-a deplasat în Marea Britanie. Performanţa lor merita sărbătorită.
Astfel, Claudiu Săftoiu, preşedinteledirector general al TVR, a luat o sticlă de şampanie şi a venit în redacţia de ştiri, la jurnaliştii proaspăt întoşi de la Olimpiadă.
Şampania s-a servit în pahare din plastic. "Alţii v-au oferit pahare de cristal, dar cum Televiziunea Română trece prin vremuri grele nu vă pot oferi decât pahare din plastic.Peste un an-doi, câţi vom rămâne, 1.000-2.000 de angajaţi, poate vom prinde vremuri mai bune", a spus şeful TVR urmărit de zâmbetele îngheţate ale celor prezenţi. În TVR sunt 3.400 de angajaţi iar Săftoiu a anunţat doar 1.000 de concedieri.
Proiectul de restructurare inţiat de Claudiu Săftoiu la TVR îşi arată colţii. Nervii angajaţilor sunt întinşi la maximum, iar frica că-şi vor pierde locul de muncă îi face să fugă de probleme.
În timp ce şedinţa Consiliului de Administraţie în care urma să se discute situaţia personalului s-a amânat pentru 28 august, iar sindicatele angajaţilor din TVR nu par dispuse să cadă la pace cu patronatul, Claudiu Săftoiu anunţă nu doar concedieri masive, dar şi faptul că la mitinguri de protest legate de TVR "vor fi camere multe".
Pentru mulţi a fost o surpriză faptul că, săptămâna trecută, la protestul organizat de ARCEN în faţa Ateneului Român, ca reacţie la decizia de desfiinţare a postului TVR Cultural, au participat în jur de 200 de persoane, mai mult decât "discrete".
Majoritatea celor prezenţi erau angajaţi ai TVR, speriaţi să nu fie filmaţi. Frica li se trăgea de la ameninţarea voalată a lui Claudiu Săftoiu că mitingul va fi înregistrat, şi s-au temut să nu fie pe lista celor ce vor fi concediaţi.
"Puţinii şefi din TVR veniţi la protest au stat mai pe margine şi, recunoscându- l pe "cameramanul lui Titi" şi pe alţi operatori care mânuiau febril camerele de filmat, au şters-o rapid, lăsându- i singuri pe cei pe care de obicei îi vezi zilnic prin TVR muncind ca fraierii, să demonstreze tot ca fraierii, singuri", a povestit Valentin Nicolau pe blog.
"Tăcerea-i de aur şi capul plecat sabia nu-l taie! – cele două maxime prin care poporul român a supravieţuit, chiar dacă nu şi cultura sa.", a notat Valentin Nicolau pe blog
"Peste un an-doi, câţi vom rămâne, 1.000-2.000 de angajaţi, poate vom prinde vremuri mai bune."
CLAUDIU SĂFTOIU, preşedinte TVR
CITIŢI ŞI:

  • TVR: 20.000 de euro, pumnul din gura sindicatului
  • Valentin Nicolau: "E un moment FUNEBRU. Decizia e o dovadă a intervenţiei politicului în TVR"
  • Măcel în TVR