Poliţia şi primăria circulă pe „Interzis“

Poliţia şi primăria circulă pe „Interzis“

Maşinile care ies din parcările Primăriei Capitalei, dar şi cele conduse de angajaţi ai Poliţiei Rutiere folosesc ilegal culoarul unic destinat RATB.

Edilii care vorbesc despre descurajarea traficului înnebunitor din Capitală prin înfiinţarea unor culoare unice, destinate transportului în comun, încalcă, cu bună ştiinţă, regulile pe care ei înşişi le impun.

Unul dintre puţinele culoare unice destinate RATB-ului, de pe bulevardul Regina Elisabeta, este circulat zilnic de reprezentanţi ai Primăriei Capitalei, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor sau chiar ai Poliţiei Rutiere. Aceaştia sfidează fără nicio problemă semnul care interzice accesul tuturor autovehiculelor, cu excepţia celor destinate transportului în comun.

Consilierul Stan: „Mai merg şi pe «Interzis»“

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu trebuie să poposeşti mai mult de zece minute în faţa Parcului Cişmigiu, la ora la care se închid birourile, pentru a vedea cât de mult respectă edilii Capitalei regulile pe care ei le stabilesc şi pe care trebuie să le respecte cetăţenii oraşului. Spun că înfiinţarea a cât mai multor culoare unice ar încuraja şoferii să-şi lase maşinile acasă şi să ia autobuzul până la serviciu. Nu numai că edilii nu circulă cu maşinile RATB, dar nici măcar nu se feresc să circule pe banda specială destinată acestora.

Aproape fără excepţie, toate autoturismele care ies din cele două parcări ale primăriei semnalizează dreapta şi urcă spre Piaţa Universităţii. Mai întâi un Matiz, apoi un Logan, apărat de geamuri fumurii şi de numărul de înregistrare MAI, apoi maşina consilierului PSD Victor Stan şi chiar o betonieră. Nu trece mult şi apare o dubiţă albă, inscripţionată „Poliţia Rutieră“. Nici aceasta nu se încurcă în semnul „Interzis“.

Consilierul Stan recunoaşte că obişnuieşte să o ia pe „Interzis“ chiar dacă ştie că riscă cele două puncte de penalizare. „Am biroul pe Anghel Saligni, ar trebui să mă întorc pe Calea Victoriei şi să parchez. Recunosc că mai merg şi pe «Interzis», iar dacă mă prindea poliţia, luam două puncte“, spune senin consilierul de la Capitală, care crede, totuşi, în eficienţa drumurilor cu sens unic pentru deblocarea traficului.

Salvaţi de spaţiul îngust

În apropiere nu vezi nici măcar unul dintre poliţiştii pe care îi găseşti aproape zi şi noapte o staţie de metrou mai departe, la Romană. Amenda, spune Constantin Stroescu, comisar-şef în cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere Bucureşti, în cazul accesului pe „Interzis“ este cuprinsă între 120 şi 180 de lei, plus două puncte de penalizare.

În zonă însă, „posibilitatea de a opri maşinile este limitată de spaţiul îngust“, spune Stroescu. Reprezentantul poliţiei ne asigură însă că persoanele care sfidează semnul de circulaţie sunt filmate de un echipaj de poliţie, care „patrulează aproape zilnic“, şi apoi sunt amendaţi prin poştă.

DACĂ-I BAL, BAL SĂ FIE! Nici pietonii nu se sfiesc să traverseze prin locuri nepermise, încurajaţi de ignoranţa autorităţilor Foto: Anita Vizireanu Citiţi şi: