Evenimentul Zilei > Social > Poliția și jandarmii, mobilizaţi! Nu porţi mască? La a treia abatere: închisoare
Poliția și jandarmii, mobilizaţi! Nu porţi mască? La a treia abatere: închisoare

Poliția și jandarmii, mobilizaţi! Nu porţi mască? La a treia abatere: închisoare

Guvernul a anunțat miercuri că va mobiliza agenţii de poliţie şi jandarmii pentru a impune purtarea măştii şi în spaţiile publice. Cine nu poartă riscă şase luni de închisoare.

Un comitet național pentru siguranța în locurile publice a avut loc miercuri pentru a decide cu privire la noile măsuri de protecție. Numărul celor care nu se supun regulilor a crescut semnificativ de la sfârșitul izolării, iar obligația de a purta o mască este uneori dificil de aplicat.

Măștile sunt obligatorii în zonele aglomerate ale Parisului, cum ar fi malurile Senei, Champs-Elysees și în piețe. Ordinul se aplică locuitorilor orașului și turiștilor care au peste 11 ani.

Amenzi şi pedepse până la şase luni de închisoare

Amenda pentru cei care nu poartă măștile în spațiile deschise aglomerate este de 135 de euro. Cei care ajung la a treia abatere riscă o pedeapsă de șase luni de închisoare. Măsura a fost luată în condițiile în care 2,4% dintre testele făcute în capitala Franței în ultima perioadă sunt pozitive. Este o medie mai mare decât cea națională.

S-au dublat patrulele de poliție și jandarmi în rețelele de transport şi numai din Franța precum și „ în zonele urbane dar şi cele rurale”. Acesta este principalul anunț, făcut de ministrul de interne, Gérard Darmanin, la finalul Comitetului național pentru siguranță în transportul public, care a avut loc miercuri, 5 august.

Franţa, speriată de creşterea cazurilor de Covid

„Vom mobiliza forţele de poliţie şi jandarmeria pentru un mai bun control. Vrem să fie clar: trebuie să te temi mai puţin de jandarmul care te va amenda decât de virus”, a declarat la postul BFM TV purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal. El a avertizat că Franţa se află într-un moment decisiv, din cauza creşterii numărului noilor cazuri zilnice de COVID-19 şi apariţia de noi focare. „Cifrele sunt îngrijorătoare. (…) Este necesară o vigilenţă absolută din partea tuturor francezilor”, a insistat responsabilul francez.

Premierul francez Jean Castex a înăsprit marţi tonul, în contextul unei „situaţii epidemiologice care evoluează într-un sens rău” şi a anunţat o intensificare a controalelor pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Dacă nu reacţionăm colectiv, ne expunem unui risc ridicat de relansare epidemică ce va fi dificil de controlat”, a subliniat premierul francez în timpul unei vizite într-un spital din oraşul Montpellier.

O revenire a epidemiei „va pune din nou sub presiune întregul lanţ medical, economia noastră, sistemul nostru educaţional, viaţa noastră colectivă şi culturală”, a atenţionat Jean Castex.

În ultima săptămână Franţa a înregistrat peste 10.800 de noi cazuri de COVID-19.

Mai multă protecție video

Prin urmare, ministrul a anunțat că toate  materialele rulante noi vor trebui să fie echipate cu „camere de protecție video” . Un audit va fi, de asemenea, efectuat pe toate rețelele de transport înainte de sfârșitul lunii septembrie. Acesta va permite aleșilor locali să modifice contractele cu companiile de transport și să includă măsuri obligatorii de securitate în viitoarele cereri de ofertă, notează la-croix.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.