Siteul Poliției Române a fost atacat, sâmbătă, de gruparea de hackeri ruși care dăduseră și vineri un asalt asupra paginilor de web ale mai multor instituții din țara noastră. Ce au anunțat oficialii.
Un atac lansat de hackerii ruși către site-ul Poliţiei Române, www.politiaromana.roa. Foarte probabil, este vorba despre aciași infractori cibernetici ce fac parte din gruparea Killnet. Și care au atacat numeroase site-uri guvernamentale ale României în ultimele 24 de ore.
Și siteul Poliției Române a căzut pradă hackerilor ruși
„Atac cibernetic ce a vizat site-ul Poliţiei Române
Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române (www.politiaromana.ro) a fost respins astăzi, 30 aprilie, de către specialiştii în comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei.
Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul Poliţiei Române conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei Române.
Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul Poliției Române.
Vom reveni cu detalii imediat ce situaţia va fi remediată”, se arată într-o informare ce a fost lansată de oficialii din Poliţia Română.
Mai multe atacuri cibernetice au avut loc vineri
Vineri, mai multe site-uri guvernamentale, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei, au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat la Digi24 că atacul a blocat accesul utilizatorilor la pagină, nefiind afectate date sensibile sau confidențiale. Atacul a fost revendicat de o grupare de hackeri ruși considerați apropiați de regimul de la Kremlin.
Atacul a fost revendicat de gruparea de criminalitate cibernetică „Killnet” pe un canal de comunicare de pe Telegram și este justificat de aceștia prin faptul că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, a informat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Specialiștii DNSC colaborează cu instituțiile abilitate pentru investigarea acestor incidente de securitate cibernetică.
"Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare și identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcțiune de la declanșarea conflictului militar.
Reiterăm necesitatea și importanța implementării măsurilor de securitate cibernetică adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteți folosi în acest sens poate fi accesat pe site-ul dnsc.ro: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021. De asemenea, tot pe site, în secțiunea GHIDURI, puteti găsi materiale utile pentru documentarea modalităților de reacție la diverse tipuri de agresiuni cibernetice",