Trotinetiștii au ajuns la mâna poliției locale. Klaus Iohannis a promulgat legea

Politia locala va sanctiona trotinetele electrice. Sursa foto: EVZ

Conducătorii de trotinete vor fi amendați, pentru încălcarea regulilor de circulație, inclusiv de Poliția Locală. O lege care dă atribuții suplimentare polițiștilor locali, a fost promulgată de președinte și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Poliția Locală va putea aplica amenzi utilizatorilor de trotinete electice care nu respectă regulile de circulație. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce modifică art.7 alin. (1) lit. j) din Legea nr.155/2010. Drept urmare, Poliția locală va primi atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru conducătorii de trotinete electrice.

Poliția locală primește noi atribuții

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia polițiștii locali pot acorda sancţiuni conducătorilor de trotinete electrice. Aceștia pot să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală. Practic, prin noul act normativ sunt extinse atribuțiile pe care le are Poliția Locală.

În prezent, în Parlament se mai află un proiect de lege care propune o serie de reglementări pentru cei care conduc biciclete sau trotinete electrice. Ca să iasă pe drumurile publice, aceștia trebuie să aibă minim 16 ani, în primul rând. Și în aceste situații, Poliția locală va putea aplica sancțiuni

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, în aplicaţie se va introduce un chestionar obligatoriu pentru cei care le închiriază. Este vorba despre cinci întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.

/ Sursa foto: politia locala bucuresti / facebook

Legea a trecut de Parlament fără opoziție

Proiectul de lege care tocmai a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis a fost inițiat de 31 de parlamentari PNL. Documentul a fost adoptat în Camera Deputaților, pe 29 noiembrie, ca for decizional, cu 221 de voturi „pentru” și o abținere.

Actualizarea reglementărilor care permit circulația trotinetelor este necesară în contextul numărului mare de accidente provocate. În 2022 fiind În anul 2022 au fost înregistrate un număr de 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu faţă de 2021. Informație a fost prezentată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Asigurătorii doresc extindererea asigurărilor de tip RCA și la conducătorii de trotinete electrice.

Poliția locală va amenda și trotinetișii

Un proiect de lege, în acest sens, a primit aviz favorabil în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Conform acestui document, proprietarii de trotinete electrice trebuie să încheie asigurare de tip RCA. Persoanele care închiriază trotinete electrice vor fi obligate să completeze un chestionar cu 5 întrebări din Codul Rutier.

„Am constituit la nivelul comisiei juridice un grup de lucru care a reuşit să ajungă la consens, toate partidele politice reprezentate în Parlament, privind noi reguli în materia utilizării trotinetelor electrice în cadrul comunităţilor. Am spus de la început că din punctul nostru de vedere trotineta electrică reprezintă un mijloc de mobilitate urbană, nu ne propunem să interzicem acest mijloc de transport prin normele pe care le adoptăm, ci să facem acest mijloc de transport mai prietenos cu comunitatea”, spunea deputatul Gabriel Andronache, la momentul dezbaterii.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a propus instituirea unei obligaţii de asigurare pentru utilizatorilor de trotinete electrice. Iar Poliția Locală va avea posibilitatea sa verifice și existența acestor documente.