Evenimentul Zilei > Social > Poliția Economică în acțiune. Zeci de percheziții, arestări și bunuri, de milioane de lei, confiscate
Poliția Economică în acțiune. Zeci de percheziții, arestări și bunuri, de milioane de lei, confiscate

Poliția Economică în acțiune. Zeci de percheziții, arestări și bunuri, de milioane de lei, confiscate

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în ultimele două săptămâni, 90 de percheziții, opt persoane au fost reținute, iar valoarea măsurilor asiguratorii este de aproape 6 milioane de lei, potrivit IGPR.

În perioada 30 septembrie-6 octombrie, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 90 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 8 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. În cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost dispuse măsuri privative de libertate față de 8 persoane și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare totală de 5.890.000 de lei. 

Valoarea bunurilor indisponibilizate sau confiscate se ridică la aproape 68.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 103 contravenţii, în valoare de 258.400 de lei, și s-a dipus indisponibilizarea a 32.220 de ţigarete, 307 litri de alcool, 16 telefoane mobile, 61.218 de lei și 17.800 de forinţi.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din Parchetul de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat, în data de 5 octombrie, 53 de percheziţii domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în domeniul gestionării uleiurilor uzate.

Perchezițiile au fost efectuate în municipiul București și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Galați, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vrancea,  la sediile sociale și punctele de lucru a 17 societăți comerciale implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor uzate, care emiteau certificate de gestionare a acestor uleiuri.

Au fost ridicate înscrisuri de la 44 de societăți comerciale importatoare de uleiuri industriale, care au beneficiat de astfel de certificate, emise de societățile implicate în activitatea de colectare, valorificare sau eliminare a uleiurilor. Din cercetări a reieșit că unii operatori economici care au introdus uleiuri industriale pe piața națională, ar fi evidențiat în actele contabile și în alte documente legale operațiuni fictive, care atestau îndeplinirea obligațiilor privind gestionarea uleiurilor uzate.

În acest mod, firmele importatoare s-ar fi sustras de la plata taxei de 2 lei/litru către Fondul pentru Mediu, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2013, pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obligațiilor anuale de gestionare și cantitățile de uleiuri uzate gestionate. Prejudiciul cauzat bugetului Fondului pentru Mediu este de aproximativ 29 de milioane de euro.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au efectuat, în data de 2 octombrie, 13 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Botoșani, Ilfov și Giurgiu. Activitățile s-au desfășurat la sediul unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu materiale de construcții.

În cadrul aceleiași acțiuni, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și ai inspectoratelor de poliție județene Argeș, Iași, Neamț, Olt, Prahova și Suceava, împreună cu specialiști din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au desfășurat 18 controale operative la sediile unor societăți comerciale, bănuite a fi implicate în circuitul comercial. În urma activităților desfășurate, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de persoanele bănuite și au fost poprite sumele datorate acestora de terți.

De asemenea, au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unui imobil în valoare de peste 1.000.000 de euro și asupra a două autoturisme de lux estimate la 130.000 de euro. Au fost puse în executare 8 mandate de aducere, iar față de 3 persoane s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, 3 octombrie a.c., cei în cauză vor fi prezentați magistraților Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2017, un bărbat, de 44 de ani, din județul Ilfov, ar fi creat un mecanism evazionist în care ar fi fost angrenate mai multe firme cu un comportament fiscal inadecvat, mecanism prin care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6,5 milioane de euro. În fapt, începând cu anul 2014, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate, cei în cauză ar fi achiziţionat materiale de construcţii de la mari producători din Bulgaria, pe care le-ar fi livrat pe piaţa internă.

Pentru a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat,  persoanele angrenate în circuitul evazionist ar fi compensat taxa colectată, aferentă livrărilor pe piaţa internă a produselor achiziţionate din spaţiul intracomunitar, cu taxa deductibilă aferentă unor achiziţii de mărfuri care nu s-ar fi derulat în realitate. Practic, cei în cauză ar fi simulat existenţa unui circuit comercial artificial, potrivit căruia, mărfurile ar fi fost achiziţionate de la diferiţi comercianţi locali şi, ulterior, revândute pe piaţa internă.

Sumele provenite din mecanismul evazionist ar fi fost ridicate în numerar sau transferate în conturile altor persoane și însuşite ulterior de persoanele implicate în activitatea infracţională.Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Institutului Național de Criminalistică. De asemenea, la activități au participat și luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a Poliției Române.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: