Poliția din Europa, în alertă după atentatele din Norvegia

Poliția din Europa, în alertă după atentatele din Norvegia

Poliţia din Europa este în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta, în urma atacurilor de vineri, de la Oslo, soldate cu 93 de morţi, relatează Financial Times. Publicația amintește că autorul masacrului din Norvegia făcea apel, în manifestul de 1500 de pagini publicat pe Internet, la eliminarea musulmanilor.

Autorităţile din toată Europa au sporit monitorizarea unor posibile atacuri venite din partea extremei-drepte, în timp ce organizaţiile musulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate de teama unor activităţi anti-islamice.

Organizaţia europeană de poliţie Europol, cu sediua la Haga, a creat o celulă de criză care investighează ameninţările non-islamiste din ţările scandinave. În manifestul său publicat pe Internet înaintea atacurilor, Breivik a scris că "musulmanii trebuie consideraţi animale sălbatice". Tore Bjorgo, profesor şi expert în extremism la Universitatea norvegiană de Poliţie, susține că acțiunea lui Breivik i-ar putea inspira și pe alți extremiști, care ar fi tentați să recurgă la atacuri similare. "Ar putea avea legături cu persoane cu viziuni similare, dar se pare că acţiona complet singur", a afirmat Tore Bjorgo. La rândul său, un reprezentant al partidului Conservator, de opoziție, a remarcat că norvegianul este ”primul terorist anti-islamic, promovând un nou tip de extremism de dreapta”.

Ne puteți urmări și pe Google News