Poliţia chineză adună informaţii "preţioase"

Poliţia chineză adună informaţii "preţioase"

Guvernul de la Beijing vrea să ştie numărul purtat la încălţăminte, grupa sanguină, afilierea politică şi sursele de unde provin banii, potrivit poliţiei din oraşul care găzduieşte Jocurile Olimpice anul acesta, relatează Reuters.

Chestionarele oferite unui om de afaceri din estul Beijingului îi cereau, de asemenea, detalii complete privind reţeaua de computere a companiei şi o hartă cu conexiunile la Internet.

Beijingul a sporit măsurile de securitate înainte de Jocurile Olimpice, prin amplasarea de lansatoare de rachete care supraveghează locurile importante şi mobilizarea unei forţe speciale de 100.000 de militari pentru a contracara eventuale acte de terorism.

Locuitorii capitalei s-au obişnuit deja cu excesul de zel al poliţiei. Vizitatorii, chiar şi cei care rămân doar o noapte, trebuie să se înregistreze la o secţie de poliţie locală. Poliţia sună uneori pentru a afla motivele dacă aceştia nu s-au înregistrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuitorilor din anumite zone centrale ale oraşului li se cere să poarte documente de identitate speciale, în timp ce proprietarul unui restaurant a mărturisit că personalul său a fost avertizat de poliţie să discute cu clienţii străini decât despre comenzile acestora.

Însă, chestionarele poliţiei, adresate oamenilor de afaceri din Hong Kong, Taiwan şi Japonia, precum şi angajaţilor străini care nu lucrează pentru Guvern, sunt deosebit de indiscrete, conţinând întrebări personale, printre care unele se refereau şi la cazierul penal.

Printre cele 100 de categorii care trebuiau completate, se aflau întrebări privind "ultima dată a încălcării legii", data eliberării din închisoare şi sursele de finanţare. Documentul prevedea şi întrebări legate de "nivelul de cultură", trăsături specifice şi locurile preferate de petrecere a timpului liber.

(21:20)     

Sursa:Mediafax