Poliţia caută clienţii „Fabricii de permise“

Poliţia caută clienţii „Fabricii de permise“

Toate documentele aflate în arhivele Serviciilor Publice Comunitare de Evidenţa Populaţiei din cele 102 localităţi din judeţul Argeş au început să fie luate la puricat, ieri, de poliţişti anticorupţie şi de inspectori ai poliţiei.

În urma acestor verificări interne, cerute de ministrul Cristian David, poliţiştii încearcă să-i identifice pe toţi cei care au obţinut permise de conducere după ce şi-au schimbat domiciliul pe raza judeţului, în perioada în care angajaţii „Fabricii de permise“ lucrau la foc continuu, eliberând documente contra unor şpăgi cuprinse între 700 şi 4.500 de euro.

„Practic, sunt vizate toate documentele în baza cărora Serviciile Publice Comunitare de Evidenţa Persoanelor din judeţ au eliberat acte de identitate, începând din ianuarie 2006 până în iunie 2008. Până la această oră (ieri la prânz - n.r.) au fost verificate deja arhivele şi bazele de date ale serviciilor din 20 de localităţi. Rezultatul: 2.200 de persoane şi-au obţinut permise de conducere în Argeş, după ce şi-au schimbat domiciliul pe raza acestor localităţi. Ţinând cont de ce am descoperit până acum şi de faptul că, în 2007, în judeţul Argeş au fost înregistrate peste 20.000 de mutaţii şi schimbări de reşedinţă, este posibil ca numărul de persoane suspectate că şi-au obţinut permisele de conducere cu şpagă să fie mult mai mare de 4.000, cifră avansată iniţial de procurorii anticorupţie“, au precizat surse din rândul anchetatorilor. „Cei dovediţi cu probe riscă anularea permiselor“

Potrivit oficialilor Ministerului Internelor, poliţiştii anticorupţie au identificat deja peste 50 de persoane care şi-au cumpărat permisele de conducere de la angajaţii „Fabricii de permise“.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru realizarea unor mutaţii e nevoie de consimţământul proprietarului. Or, ancheta a arătat că, în majoritatea cazurilor, aceştia din urmă primeau câte 100 de lei pentru a lua în spaţiu - de obicei pentru cel mult două luni - pe oricine era interesat să devină şofer fără examen. (...) Chiar dacă nu acţionăm în baza unor mandate emise de procuror, ordinul ministrului ne dă posibilitatea să verificăm nu doar cărţile de identitate eliberate de serviciile de Evidenţa Populaţiei, ci şi documentele care au stat la baza acestor mutaţii“, au adăugat sursele citate.

Potrivit acestora, toţi cei suspectaţi că şi-ar fi cumpărat permisele auto în baza unor „mutaţii plătite“ vor fi audiaţi de anchetatori.

„Tuturor celor împotriva cărora vor exista probe le vor fi anulate, probabil, permisele de conducere şi vor fi obligaţi să susţină din nou examene. Mai mult, aceştia se vor putea alege şi cu dosare penale pentru dare de mită“, au conchis oamenii legii. DOSAR Încă doi poliţişti de la Permise „săltaţi“ de DGA Încă doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Argeş au fost „săltaţi“, ieri, de poliţiştii anticorupţie şi aduşi în faţa procurorilor pentru a fi audiaţi în dosarul „Fabrica de permise“. Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii Virgil Ioniţă şi Traian Proca sunt suspectaţi că, în calitate de examinatori, ar fi eliberat permise de conducere unor persoane care nu au susţinut examene, contra unor şpăgi de până la 4.500 de euro. De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii anticorupţie au descins şi în locuinţa lui Proca. Alături de cei doi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a ajuns, ieri, şi Ciprian Ion - unul dintre cei care au intermediat „cumpărarea“ de permise în baza unor acte de identitate false. Până acum, 17 persoane - şase poliţişti, printre care şi şeful Serviciului Permise Argeş, Codruţ Vlăsceanu, şi adjunctul acestuia, Vasile Voinea, şi complici ai acestora - au fost arestate în acest dosar. Deşi anchetatorii au confiscat aproape 1.000.000 de euro din locuinţele membrilor reţelei, bani pe care se presupune că aceştia i-ar fi obţinut din eliberarea ilegală de permise de conducere, foştii şefi de la Permise au susţinut în faţa anchetatorilor că şi-ar fi „construit“ averile din afaceri imobiliare.

Citiţi şi: Angajaţii „fabricii“ de permise auto, trimişi după gratii Încă un scandal cu carnete auto false Viitorii şoferi se vor urca la volan după ce vor face mai întâi ore de legislaţie

Carnete de şofer contra 3.000 de euro

"Videanu: Piedone a dat mită la Piteşti pentru permisul de conducere"! Piedone nu putea lua permis la cinci categorii! Examinatorul lui Piedone, arestat