Anul trecut, în Chicago, al treilea mare oraș din SUA, în primul wekend din august, cel mai cald din an, 12 persoane au fost împușcate mortal. În total, 66 de persoane au fost victime ale armelor de foc.
Anul acesta, uriașul festival Lollapalooza, început joi, va ține până duminică, cu peste 100.000 de oameni așteptați în fiecare zi, notează AFP.
Ceea ce alimentează temerile și concentrează atenția poliției, care ar putea apoi să se îndepărteze de punctele fierbinți ale orașului, adică cartierele violente.

Wekendul trecut, în metropola din Illinois s-au înregistrat 48 de incidente cu arme de foc, din care opt crime. Două dintre victime erau mame care luptau contra violenței din cartiere.

„În realitate, nimeni nu este la adăpost, nimeni nu este de neatins, nu mai există limite”, a explicat Michael Pfleger, un preot și militant în unul din cele mai violente cartiere din Chigaco. „Acum câțiva ani, bisericile, sinagogile sau moscheile erau ferite, casele familiilor la fel”.

Omorurile cu arme de foc au devenit monedă curentă în acest oraș cu 2,7 milioane de locuitori, aflat pe malurile lacului Michigan.
Dar recentele violențe cărora le-au căzut victime două femei, Chantell Grant (26 de ani) și Andrea Stoudermire (35 de ani), mame, au șocat populația.
Cele două se aflau la colțul unei străzi din zona de sud a orașului, cunoscută pentru violență. Persoane dintr-un SUV au deschis focul, în cadrul unei răfuieli între bande iar cele două femei au fost victime colaterale.

Noul primar al orașului, Lori Lightfoot, prima femeie de culoare aleasă în acest post în Chicago, a calificat aceste crime drept „înspăimântătoare”, în condițiile în care , spre deosebire de alte orașe americane marcate de violențe în cartierele unde locuiesc negrii, precum New York sau Washington, Chicago nu a ameliorat situația, după anii 80 și 90.

Specialiștii pun acest fenomen pe seama excluziunii sociale, izolării negrilor, fizic și mental, de restul metropolei. Însă există și o rată mică de rezolvare a crimelor în Chicago: doar 15,4% pentru prima jumătate a anului trecut.

În plus există cultura armelor în Chicago, arme care „sunt deseori mijlocul de exprimare a furiei americanilor”, estimează experții.
Pentru festivalul Lollapalooza, primarul din Chicago a promis un plan de securitate „robust”, poliția dând asigurări că resursele celor 22 de comisariate nu vor fi „diminuate” din cauza evenimentului.

Te-ar putea interesa și: