Poliția a sustras informații din telefonul unui jurnalist pentru a-i afla sursele

Poliția a sustras informații din telefonul unui jurnalist pentru a-i afla sursele

Cu toate că jurnalista Tsaone Basimanebotlhe nu a fost acuzată de vreo infracțiune, poliția din Botswana nu a fost împiedicată să folosească tehnologia unei firmei de supraveghere israeliană, Cellebrite, pentru a intra în telefonul ei, de unde voiau să scoată sursele pe care le folosește pentru ziarul ei.

Încălcarea libertății presei. În anul 2019, Tsaone, care lucra pentru ziarul Mmegi din Botswana, se afla într-un spațiu închis. Din acel loc, poliția a reușit să colecteze mii de mesaje, date din e-mailurile sale, istoricul browserului și înregistrări ale apelurile, folosind un dispozitiv universal de extracție criminalistică al Cellebrite.

În urma informațiilor culese, poliția și-a dat seama că au interceptat jurnalistul greșit. Motivul pentru care au folosit această tehnică ? Se dorea descoperirea sursei din spatele unei scurgeri de informații, care a deconspirat mai mulți agenți de securitate. Realizând că Tsaone nu are vreun rol în această scurgere de informații, ancheta a fost închisă.

Deși rămâne neclar ce a făcut poliția cu datele jurnalistei, incidentul reprezintă un caz emblematic pentru jurnaliștii preocupați de libertatea presei, deoarece, simpla existență a unei astfel de tehnologii, poate avea un efect îngrozitor asupra jurnalismului. “Când jurnaliștii sunt arestați, telefoanele sau computerele lor sunt confiscate. Cu ajutorul unor astfel de tehnologii, care pretind că pot extrage informații de pe dispozitivele jurnaliștilor, se provoacă un efect îngrozitor asupra libertății presei”, a spus Jonathan Rozen, cercetător la Comitetul pentru protecția jurnaliștilor din Africa.

Această știre apare în momentul în care organizațiile pentru drepturile digitale, lucrează pentru a împiedica eforturile Cellebrite de a fi listată la bursa Nasdaq, având în vedere istoricul companiei de a vinde produse, regimurilor care încalcă drepturile omului.

Afaceri cu țări care încalcă drepturile omului

Cu toate că Tsaone Basimanebotlhe a fost victima poliției din Botswana, în urmă cu doi ani, abuzurile au continuat, numeroși alți jurnaliști fiind vizați de tehnologia lui Cellebrite. Autoritățile s-au folosit de această tehnologie pentru a intra în telefonul lui Oratile Dikologang, un editor la Botswana People’s Daily News, dar și pentru doi reporteri Reuters, care au fost reținuți în Myanmar, în urmă cu câțiva ani.

Cellebrite a anunțat că a încetat să mai vândă tehnologie țărilor care încalcă drepturile omului, susținând că „deciziile sale de vânzare sunt ghidate de parametri interni stricți, care iau în considerare drepturile omului și politicile anticorupție”. „În cazurile extrem de rare, în care tehnologia noastră este utilizată într-un mod în care nu se respectă legislația internațională sau nu respectă valorile Cellebrite, luăm măsuri rapide și adecvate, care cuprind, inclusiv, rezilierea contractelor”, a declarat firma.

Firma a susținut că nu face afaceri cu Bangladesh, Bielorusia, China, Hong Kong, Macao, Rusia și Venezuela, însă, în trecut, compania trebuia să încheie contracte cu astfel de țări, fiind oprită de presiunile venite din partea societății civile.

În cazul Basimanebotlhe, Cellebrite a declarat că nu va împărtăși informații despre clienții săi. Nici guvernul din Botswana nu a vrut să facă declarații în legătură cu acest caz. Cel mai probabil, Cellebrite speră că acest incident va fi ignorat și uitat, a spus Daily Beast.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News