Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliția a deschis dosar penal pentru discriminarea brutarilor sri-lankezi din Ditrău
Poliția a deschis dosar penal pentru discriminarea brutarilor sri-lankezi din Ditrău

Poliția a deschis dosar penal pentru discriminarea brutarilor sri-lankezi din Ditrău

Epopeea celor doi brutari din Sri Lanka ajunși la Ditrău, în Harghita, continuă. După ”adunarea populară” de sâmbătă, poliția a anunțat că a deschis dosar penal, in rem, pentru incitare la ură sau discriminare. Amintim că muncitorii, angajați cu forme legale cu un contract de doi ani, au fost mutați din localitate, după ce persoanele unde erau cazați au fost amenințate de consăteni.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal, în cazul Ditrău, pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare. Decizia vine după ce miercuri aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul preotul romano-catolic al localității, Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Agitați, oamenii au spus că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le ”impună cultura lor” şi să le pună în pericol siguranţa. Pentru că nu  a avut unde să îi primească pentru a discuta cu ei, primarul le-a propus o întâlnire, sâmbătă, la Casa de cultură. Sâmbătă., au venit 300. În frunte cu același preot. Au participat și deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi Barti Tihamer, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita. Întâlnirea a început, la inițiativa primarului, care a urcat pe scenă cu ochii în lacrimi, cu rostirea, în limba maghiară, a rugăciunii ”Tatăl nostru”.

”Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul.

Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, conform Agerpres.  El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.

Sursa foto: Agerpres

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: