Polița de asigurare medicală obligatorie. Lista serviciilor gratuite

Sursa foto: Dreamstime.com

Cetățenii din Republica Moldova care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite polița de asigurare obligatorie în mod individual, în primele trei luni ale anului. Orice persoană asigurată poate beneficia gratuit de mai multe servicii medicale.

Polița de asigurare medicală în sumă fixă pentru 2024 a rămas la nivelul anului 2023 - 12.636 de lei. Angajații vor contribui, în continuare, cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală obligatorie.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din data achitării primei de asigurare în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie, și este valabil până pe 31 ianuarie 2025.

Sursa foto: CNAM

O persoană asigurată trebuie să aibă un medic de familie pentru a beneficia la timp de consultații, de servicii de diagnostic și medicamente compensate.

Orice persoană asigurată poate beneficia gratuit de:

-Examene medicale profilactice: măsurarea tensiunii arteriale și oculare, a nivelului de colesterol și zahăr în sânge, radiografia cutiei toracice;

-Medicamente compensate și dispozitive medicale compensate;

-Injecții intramusculare și intravenoase în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu;

-Proteze mamare și individuale pentru pacienții cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;

-Protezarea articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);

-Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;

-Servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;

-Asistență stomatologică de urgență pentru gravide;

-Mamografie, tomografie, ultrasonografie;

-Servicii de fertilizare in vitro (parțial);

-Îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele cu boli cronice, inclusiv cele care nu se pot deplasa;

-Operații de cataractă, la inimă și alte operații urgente;

-Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei;

-Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital;

-Transfuzie a sângelui și plasmei;

-Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia;

-Servicii de transplant.

Obligațiile prestatorilor de servicii

Prestatorii de asistență medicală urgentă prespitalicească (ambulanța) sunt obligați să acorde asistență medicală de urgență populației (adulți și copii), indiferent de statutul persoanei – asigurat sau neasigurat. Solicitarea serviciului de asistență medicală urgentă este gratuită pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Sursa Foto - Dreamstime

De asemenea, persoanele înregistrate pe lista medicului de familie beneficiază de consultații și diagnostic (parțial), indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Pacienții neasigurați care au maladii social-condiționate (tuberculoză, HIV/SIDA, sifilis, alcoolism, narcomanie, afecțiuni oncologice) cu impact major asupra sănătății publice nu vor achita spitalizarea în orice instituție medicală publică.

Polița de asigurare medicală în sumă fixă pe 2024

În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:

-1.014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;

-1.622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;

-2.028 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;

-4.056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.