Cetățenii din Republica Moldova care se asigură în mod individual mai au la dispoziție câteva zile pentru a achita cu facilități polița de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2024.
Astfel, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă plătesc de la 1.014 lei până la 4.056 de lei, în funcție de categoria din care fac parte.
Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12. 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.
Polița de asigurare medicală. Cum se face plata
Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Cei care nu pot achita online, au posibilitatea să se adreseze la oficiile poștale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relații cu beneficiarii ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Datele CNAM arată că, până în prezent, peste 100 de mii de cetățeni au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2024.
Potrivit legislaţiei din Republca Moldova, fiecare cetățean este obligat să fie asigurat medical. Persoanelor angajate li se reține automat din salariu asigurarea medicală, iar copiii, pensionarii și persoanele cu dizabilități sunt asiguraţi de stat.
Dar celelalte categorii, printre care proprietarii şi arendaşii de terenuri agricole, persoanele care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului cu amănuntul, avocații, notarii, executorii judecătorești şi cetățenii care se află peste hotare, trebuie să-şi cumpere poliţa individual.
Orice persoană asigurată poate beneficia gratuit de:
-Examene medicale profilactice: măsurarea tensiunii arteriale și oculare, a nivelului de colesterol și zahăr în sânge, radiografia cutiei toracice;
-Medicamente compensate și dispozitive medicale compensate;
-Injecții intramusculare și intravenoase în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu;
-Proteze mamare și individuale pentru pacienții cu tumori maligne ale sânului, capului, gâtului și aparatului locomotor;
-Protezarea articulațiilor mari (șold, genunchi, umăr);
-Medicamente costisitoare pentru chimioterapie;
-Servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;
-Asistență stomatologică de urgență pentru gravide;
-Mamografie, tomografie, ultrasonografie;
-Servicii de fertilizare in vitro (parțial);
-Îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele cu boli cronice, inclusiv cele care nu se pot deplasa;
-Operații de cataractă, la inimă și alte operații urgente;
-Colposcopia, inclusiv cu prelevarea biopsiei;
-Tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital;
-Transfuzie a sângelui și plasmei;
-Spitalizarea gravidei și nașterea, cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia;
-Servicii de transplant.