"Poker" pe bani publici

Desi s-ar putea afla in imposibilitate de a lucra, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala, Sergiu Nicolaescu a primit in jur de 350.000 de euro pentru urmatorul film.

Intr-o atmosfera lipsita de fast, ieri s-au anuntat rezultatele celui de-al doilea concurs de proiecte din 2007 al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Printre proiectele de lungmetraj de fictiune castigatoare la aceasta sesiune sunt: „Concertul”, regia Radu Mihaileanu, care va primi 1.600.000 lei; „Poker”, regia Sergiu Nicolaescu, care va fi finantat cu 1.250.000 lei; „Cruciada copiilor”, regia Constantin Dicu, cu 1.250.000 lei; „Caravana cinematografica”, regia Titus Muntean, cu 1.200.000 lei; „Trupul dusmanului tau”, regia Mircea Daneliuc, cu 1.000.000 lei. Ordinea rezultata in urma notelor date de juriu arata insa altfel.

Miza „Supravietuitorului” Scandalos este ca si rezultatele acestei sesiuni il valideaza din nou, ca de fiecare data in ultimii ani, pe „Supravietuitorul” Sergiu Nicolaescu, in varsta de 78 de ani, care, in cazul unei evolutii nefericite a evenimentelor legate de problemele sale de sanatate, ar fi chiar in imposibilitate de a-si realiza filmul.

Proiectul acestuia, „Poker”, cu un scenariu de Adrian Lustig, desi a primit nota de 5,13 (penultima dintre cele sapte scenarii castigatoare), se „cocoata” pe locul patru si va incasa 1.250.000 de lei (341.334 euro). Explicatia consta in faptul ca 50a din punctajul final e dat de evaluarea performantelor regizorului si ale casei producatoare, dupa desecretizarea proiectelor. Regizorul este socotit ca unul cu succes de casa, desi productiile sale sunt desfiintate constant de critici.

Fiindca „recolta de scenarii nu a fost prea stralucita” (dupa exprimarea criticului Cristina Corciovescu, membru al juriului), viciile regulamentului de functionare au iesit cu si mai mare putere la iveala si au dat nastere unei dezbateri aprinse la sediul CNC, in momentul anuntarii publice a rezultatelor. Din juriul la fictiune au mai facut parte criticul de film Tudor Caranfil, poetul Florin Iaru, actorul Dorel Visan si criticul Calin Stanculescu.

„De ce iubim femeile”, scenariu respins de juriu

Bugetul total al concursului este de 15 milioane de lei (in jur de 4.000.000 euro), iar in total s-au inscris 204 proiecte. Cei mai multi bani - 1.600.000 de lei - ii va primi filmul „Concertul”, scenariul si regia Radu Mihaileanu.

In schimb, proiecte ale unor nume prestigioase au picat sub linie. „De ce iubim femeile”, cartea lui Mircea Cartarescu, pe care intentioneaza s-o ecranizeze un grup de tineri regizori, in frunte cu Tudor Giurgiu, n-a fost notata decat cu 4,40. La fel si proiectele propuse de Oana Pellea, Dan Puric, Thomas Ciulei, ca si un scenariu al politologului Vladimir Tismaneanu. Regizori importanti nu au luat bani pentru proiectele lor.

„Gainarii si pungasii” Pana si membrii juriului au fost nemultumiti de regulament si de rezultate, exprimandu-si in public gustul amar lasat de aceasta experienta. Criticul de film Calin Stanculescu a afirmat ca, desi s-a confruntat si cu multa maculatura, i se pare aberant ca un scenariu notat sub patru sa aiba finantare, iar altele cu nota sapte sa pice sub linie: „Filme cu 3 au depasit filme notate cu 8!”.

Cel mai vehement contestatar a ceea ce a numit o „farsa” a fost reputatul regizor Ion Truica, membru in juriul pentru documentar si animatie. El s-a ridicat si a parasit ostentativ sala, dupa un discurs demolator la adresa rezultatelor concursului, acuzandu-i pe membrii juriului de „gainarii si pungasii”.

Si ceilalti membri ai juriului au exprimat note critice la adresa regulamentului, care se cere imediat perfectionat. Actorul Dorel Visan a punctat: „Daca regulamentul initial a fost bun, el a fost modificat conform intereselor unor grupuri si gasculite”.