Poate Trump împinge OSTILITĂȚILE cu Putin în Siria până la RĂZBOI?

Poate Trump împinge OSTILITĂȚILE cu Putin în Siria până la RĂZBOI?

Secretarul de stat al administrației Trump a criticat Rusia, afirmând că era datoria ei de a împiedica Siria să lanseze un atac cu arme chimice.

Rusia a acceptat rolul de garant al dezarmării chimice a Damascului și al distrugerii acestor arme, iar eșecul său de a-și îndeplini misiunea a făcut posibil atacul cu arme chimice de marțea trecută, din provincia Idlib, a declarat Rex Tillerson.

Șeful diplomației americane va participa luni la reuniunea miniștrilor de Externe ai G7, din Italia. Discuțiile se vor concentra asupra căilor de mărire a presiunii asupra Rusiei pentru a se distanța de președintele sirian Bashar Al-Assad.

Marți, Tillerson va merge de la reuniunea G7 la Moscova, unde va avea discuții cu omologul său, Serghei Lavrov, o întâlnire programată înainte de atacul chimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, luni și marți vor fi două zile decisive în care Statele Unite dar și liderii occidentali vor exercita presiuni asupra lui Putin pentru a-l determina să renunțe la sprijinirea lui Assad și la identificarea unei soluții politice în Siria.

Joi, Tillerson afirma că Washingtonul dorește îndepărtarea de la putere a lui Assad și că el și președintele Trump lucrează la crearea unei coaliții internaționale în acest scop.

Cu toate acestea, în weekend, secretarul de stat a dat asigurări că prioriotatea Statelor Unite în Siria este eliminarea Statului Islamic.

Tillerson a declarat la CBS că nu există nici o dovadă a implicării Rusiei în atacul chimic din Idlib. Totuși, a spus el, „indiferent dacă Rusia a fost complice sau s-a lăsat înșelată” de regimul sirian, „a dat greș în angajamentul să față de comunitatea internațională”.

Moscova a acceptat „să fie garantul distrugerii stocului de arme chimice al Siriei... rezultatul eșecului său a dus la unciderea mai multor copii și nevinovați”, a acuzat Tillerson.

Pe de altă parte, Rusia și Iranul, principalii aliați ai regimului Assad, amenință cu represalii dacă vor exista și alte lovituri aeriene ale Statelor Unite.

Moscova a dezmințit că Damascul a lansat un atac chimic, afirmând că civilii din zonă (care este controlată de Frontul Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida) au fost contaminați după ce avioanele siriene au lovit un depozit unde se produceau arme chimice pentru rebeli.

Un comunicat al comandamentului comun de coordonare a forțelor ruse, iraniene și siriene, acuză Statele Unite că prin lansarea celor 59 de rachete Tomahawk au încălcat „linia roșie”.

„De acum înainte, vom răspunde în forță oricărei agresiuni sau încălcări a liniilor roșii din partea oricui ar veni, iar America cunoaște capacitatea noastră de a răspunde”, se arată în comunicatul citat de BBC.