Oamenii de ştiinţă care monitorizează craterul uriaş – are deja un kilometru lungime iar în unele locuri chiar şi 100 metri adâncime– au ajuns la concluzia că formarea acestuia a fost determinată de topirea stratului de permafrost care a reacţionat la schimbările climatice. Iar cel mai probabil sunetele monstruoase care se aud în zona respectivă sunt produse prin căderea solului.

Localnicii spun că sunt foarte îngrijoraţi mai ales că uriaşa “groapă” este în continuă expansiune. Dar pentru savanţi este adevărată mană cerească, oferind informaţii preţioase despre trecutul, dar şi despre viitorul Pământului.

“Poarta spre Infern” se află în apropierea satului Batagai, în regiunea Verkhoyansk, una dintre cele mai reci locuri din lume. O expediţie recentă a relevat că solul îngheţat cândva în permafrost are o vârstă de circa 200.000 de ani.

În timp ce prăbuşirile sunt destul de comune în Arctica, unii oameni de ştiinţă consideră craterul Batagaika o anomalie.

Julian Murton, de la Universitatea din Sussex, este unul dintre puţinii oameni care studiază situl. Ea consideră că acest crater, cel mai probabil, va continua să crească.

În ultimele decenii, numeroase cratere similare s-au deschis în Siberia, iar mulţi oameni de ştiinţă cred că acest lucru este un rezultat al temperaturilor înalte cauzate de schimbările climatice la nivel global.

Craterul Batagaika – aflat la aproximativ 670 km de Yakutsk, capitala republicii Iacuţia – a început să se formeze după defrişarea terenurilor forestiere, prin anii 1960. Temperaturile aflate în continuă creştere au accelerat procesul, provocând straturile de sol de la suprafaţă şi dedesubt să se scufunde în permafrostul topit.

În 2008, inundaţiile majore au făcut lărgit şi mai mult înspăimânătorul crater.

Murton a vizitat carterul Batagaika în  2009, când lucra în parteneriat cu Institutul de Ecologie Aplicată din Nord de la Universitatea Federală Nord-Est din Yakutsk. Cercetătorii au găsit rămăşiţele ale bizonilor vechi, cailor, elanilor, mamuţilor şi renilor, dintre care unele datau cu 4.400 de ani în urmă.

Cercetătorii vor examina straturile de permafrost şi cele sedimentare pentru a înţelege schimbările antice din peisaj şi implicaţiile acestora pentru viitor. (surse: descopera.ro, siberiantimes.com)

Citește și: