Evenimentul Zilei > Politica > PNL vrea să-l arunce pe Predoiu în bătălia pentru Capitală
PNL vrea să-l arunce pe Predoiu în bătălia pentru Capitală

PNL vrea să-l arunce pe Predoiu în bătălia pentru Capitală

Liberalii s-au trezit fără competitor la București fix în ziua în care s-a dat startul depunerii candidaturilor. Bușoi s-a retras, Orban este urmărit penal, iar PNL trebuie să desemneze, urgent, un candidat

Despre implicarea lui Ludovic Orban într- un dosar penal şi chemarea sa la DNA se discuta încă de săptămâna trecută în anumite cercuri, dar mulţi erau sceptici. Astfel că, apariţia sa în faţa procurorilor şi faptul că a fost pus sub urmărire penală şi control judiciar timp de 60 de zile i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre colegii săi de partid.


Orban şi-a anunţat, la scurt timp, retragerea din postura de candidat, dar şi din funcţiile deţinute: prim-vicepreşedinte al PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În acelaşi timp, el a afirmat că nu poate să ofere informaţii legate de dosar, dar că este nevinovat. În PNL, de departe, primul nume nominalizat pentru a deveni candidatul partidului în acest context este Cătălin Predoiu, preşedintele PNL Bucureşti. El a fost prima variantă a partidului și după retragerea lui Cristian Bușoi din cursa pentru București, dar a refuzat ferm invitaţia conducerii PNL de a candida.


FOTO: Cătălin Predoiu a mai fost ofertat de conducerea PNL să intre în cursa alegerilor locale, dar a refuzat FOTO: NICU DÎRDÎIACAlte nume: Bușoi, Săftoiu, Dan

De fapt, Predoiu a fost cel care l-a împins pe Orban înspre o candidatură, tocmai pentru a scăpa de presiunea asupra sa. O altă variantă din cadrul PNL este Adriana Săftoiu, care îşi dorea să candideze, înainte ca Orban să fie nominalizat oficial. Pe de altă parte, unele voci din partid vorbesc de revenirea lui Cristian Buşoi în postura de candidat al PNL. Întrebat de EVZ dacă ia în calcul să revină în postura de candidat al PNL la Primaria Capitalei, Buşoi a răspuns: „Nu am discutat cu nimeni nimic, e prematur să fac vreo evaluare”.

O altă discuţie, dar venită mai degrabă din afara partidului, este ca PNL să îl susţină pe Nicuşor Dan la primăria Capitalei, candidatul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB). Cu toate acestea, liberalii vor un candidat propriu pentru a arăta că au forţă politică, iar Nicuşor Dan a infirmat în urmă cu câteva zile. Liberalii vor avea astăzi o ședință în care vor decide cine va fi înlocuitorul lui Orban. „Avem resursă umană care să câştige Primăria Capitalei”, a spus Alina Gorghiu. „Candidatura va fi asumată de un membru al PNL. (…) Nu o să lungim discuţia, mâine (azi – n.r.) o să avem candidatul”, a arătat şi Blaga.

A cerut 50.000 de euro

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar, ieri, de către procurorii anticorupţie, acesta fiind acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Concret, procurorii DNA îl acuză pe Orban că în data de 1 martie i-ar fi cerut unui om de afaceri să plătească 50.000 de euro la două posturi de televiziune pentru a-i promova imaginea la alegerile pentru Primăria Capitalei. Ludovic Orban s-a prezentat la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile, iar la ieşire a declarat că se retrage atât din cursa pentru Primărie, cât şi din funcţia de vice al PNL. (Ionuț Mureșan)