PNL va contesta numirea lui Geoană la CSAT

Liberalii au anunţat, astăzi, că vor contesta la Curtea Constituţională actul normativ care modifică Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin care preşedintele Senatului devine şi vicepreşedinte al CSAT, dacă acesta va trece de votul Senatului.

„Această lege prevede ca preşedintele Senatului şi primul-ministru al României să îndeplinească funcţiile de vicepreşedinţi ai CSAT. Dacă această lege va trece de Senat, ea fiind deja votată de Camera Deputaţilor, PNL va ataca la Curtea Constituţională această lege”, a anunţat senatorul Mario Oprea, viceliderul grupului PNL din Senatul României.

Motivul pentru care liberalii susţin că legea este neconstituţională este acela că ea nu respectă principiul separaţiei puterilor în stat.

„Invocăm faptul că în România, statul se organizează conform principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească. E vorba de articolul 1, alineantul 4 din Constituţie. Mai invocăm faptul că preşedintele Senatului este cel care preia prerogativele preşedintelui ţării dacă acesta nu şi le poate îndeplini. Acest lucru ar însemna inclusiv înlocuirea şefului statului la conducerea CSAT. Numai că preşedintele Senatului ar fi deja vicepreşedinte”, a mai spus Oprea, care este membru în Comisia de Apărare Naţională a Senatului.

Liberalul susţine că Mircea Geoană este, oricum, foarte aproape să îşi piardă funcţia de vicepreşedinte al CSAT:

„PDL şi PSD vor să dea impresia că distribuirea acestor funcţii face parte dintr-un simplu protocol între actualele partide aflate la putere, care vine să arate că cele două partide se înţeleg şi îşi acoperă în mod echilibrat funcţiile. Nu e adevărat, acest protocol nu le face pe cele două partide să se înţeleagă. Alianţa lor merge în cârjă, o cârjă pe care o mută când într-o parte, când în alta. Mircea Geoană e foarte clar pe punctul de a pierde această funcţie, dat fiind faptul că Emil Boc, aşa cum am citit în presă, le-a cerut senatorilor pedişti să nu voteze modificarea Legii 415 ca pedeapsă pentru că vorbeşte prea mult.”