"PNL somează Guvernul să anunţe până la finalul săptămânii renunţarea la intenţia de plafonare a indemnizaţiilor pentru mame. Soluţia stimulativă de creştere a natalităţii este ca indemnizaţia să reprezinte 85% din venitul salarial pe ultimele 12 luni. În caz contrar, PNL va decide depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Muncii. Ideea plafonării indemnizaţieid e creştere a copilului este o abordare toxică care se conturează la nivelul actualului Guvern PSD-ALDE", a afirmat Turcan, citată de Agerpres.

Ea a adăugat a mai spus că în campania electorală, actualul Guvern se "erija în pomanagiul-şef", însă acum recurge la tăieri.

"Culmea este că actualul Guvern se erija în campanie în «pomanagiul şef», pentru a constata acum că ajunge la tăieri şi la antagonizarea unor categorii sociale. Acelaşi tipar îl vedem şi la Legea salarizării unitare. În mintea PSD e ca şi cum natalitatea în România a explodat, şi nu suntem în realitate într-un declin demografic accelerat, şi nu ne interesează să stimulăm familiile active care să aibă copii cu acces la o educaţie de calitate şi deci cu perspective pentru a aduce ulterior bunăstare şi prosperitate ţării", a explicat liderul deputaților PNL.

Raluca Turcan este de părere că impactul bugetar nu este unul "insuportabil", mai ales dacă se ia în calcul rata natalităţii.

"În această chestiune NU este vorba de un impact bugetar insuportabil, cu atât mai mult cu cât este vorba de natalitate. Dacă PSD are de făcut economii, să se orienteze către restrângerea clicii de partid care suprapopulează adminitraţia controlată de PSD. Va găsi acolo suficiente resurse şi mult peste", a conchis președintele interimar al PNL.

Liviu Dragnea a declarat, luni seara, la Antena 3, că modul în care este calcualtă indemnizația pentru creșterea copilului ar trebui schimbat, precizând că indemnizațiile de 160.000 de lei pe lună sunt prea mari. În acest sens, șeful PSD a precizat că a avut o discuție cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, si au ajuns la concluzia că modul de calcul al indemnizației de creșterea copilului, care reprezintă 85% din venituri trebuie definit corect.

Ministrul Muncii  nu vrea să renunţe la plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului afirmând, ieri seară, că e vorba doar de 600 de persoane care se află în plată cu sume colosale de peste 10.000 de euro. Vasilescu spune că suntem unici în lume, cel mai mult se ia în Germania. 

"Cred că s-a făcut foarte mult tapaj pe această plafonare, cert este că 99% dintre mămici nu vor fi afectate sub nicio formă, e vorba doar de 600 de persoane care se află în plată cu sume colosale de peste 10.000 de euro, nu ne mai putem permite să se întâmple, cred că suntem unici în lume. Cel mai mult se ia în Germania, 1.800 de euro, la noi se iau 35.000 de euro aflaţi în plată şi avem dosare în lucru care vin chiar cu sume mai mari", a spus Olguța Vasilescu, la România TV.

Ea a declarat, săptămâna trecută, că se gândeşte să modifice şi procentul de 85%.

"Nu e normal să plăteşti 16%, şi după să iei 85%. Se transformă în industrie. Observam din anchete sociale ca sunt foarte multe mamici care nu au un loc de munca stabil, dar, pentru faptul că scriu pe nişte bloguri, primesc sume de bani fictive şi le primesc pentru un an de zile, plătesc un impozit mai mic. Dacă vreţi o să va punem o lista cu top 10 beneficiari. Sunt şi fotbalişti care se retrag din activitate, au contracte de zeci de mii de euro şi nu este corect. E vorba de aproximativ 600 de persoane care au acum în plată sume peste 40.000 de lei şi mi se pare că este prea mult şi este o înşelătorie a statului român. Cu această plafonare nu vom afecta foarte multe persoane, dar cei care au bulversat sistemul vor trebui să se limiteze. Vom plafona la un procent din venit, dar nu mai mult de… anul trecut era pana la 3.400 de lei", a explicat ministrul Muncii.