PNL susţine demersul lui Ludovic Orban de a sesiza posibila încălcare a legii de către prim-ministrul României şi se solidarizează cu demersul lui Ludovic Orban. Orice cetăţean al acestei ţări, când are suspiciuni că legea este încălcată, are obligaţia să sesizeze instituţiile statului. Am procedat în felul acesta în campaniile electorale când în ziua votului erau suspiciuni clare de furt de vot şi unele anchete au mers până la capăt. Pe partea cealaltă, din nefericire, actuala guvernare are un comportament total nedemocratic şi anume, în interacţiunea cu cetăţenii de bună credinţă, doar pentru că nu acceptă un alt punct de vedere, nu pentru că ar exista suspiciuni de încălcare a legii, folosesc instituţii ale statului român. PNL este de partea democraţiei şi democraţia se apară inclusiv cu recursul la lege", a declarat Raluca Turcan, la Parlament,

Deputatul PNL Dan Vîlceanu, cel care a propus să se dea în BEx vot de încredere preşedintelui liberalilor, a spus că au existat şi voci critice care au sesizat faptul că Orban  nu a informat în legătură cu acest demers înainte ca plângerea penală să fie depusă, în timp ce alţii au susţinut că în „jocul politic nu trebuie folosite asemenea arme".

BEx al PNL a decis marţi, cu 23 de voturi „pentru", trei – „împotrivă" şi trei „abţineri”, să susţină demersul lui Ludovic Orban privind plângerea penală împotriva prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a spus că Ludovic Orban „și-a recunoscut greșeala”  prin votul cerut pentru susținerea demersului în justiție.

„Dl preşedinte Ludovic Orban nu s-a consultat înainte să ia această decizie cu nimeni. Astăzi, cerând vot de susţinere în Biroul Politic Executiv, practic şi-a recunoscut greşeala, practic a recunoscut că nu este nicio diferenţă între persoana fizică Ludovic Orban şi preşedintele partidului Ludovic Orban. Nu am comentat în fond decizia, în schimb este absolut normal ca totdeauna să discuţi în partid şi apoi să iei o decizie aşa de importantă. (…) Acum tensiuni au fost pentru că s-a luat o decizie, s-a spus că este pe persoană fizică. (…) Eu cred că plângerea penală este exclus să fie o armă politică a PNL", a declarat Dumitrescu.

Dumitrescu a precizat că nu au ştiut de acest demers nici prim-vicepreşedinţii Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan. Dumitrescu a precizat că Orban ar trebui să se consulte prima oară cu prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii partidului.