Liberalii au aprobat, ieri, o rezoluție prin care solicită Guvernului să emită o ordonanță de urgență pentru reînființarea în străinătate a secțiilor de votare care au fost până în 2014 inclusiv. Senatorul liberal Viorel Badea a declarat pentru Evenimentul zilei că e imperativ să se ofere diasporei posibilitatea de a se înscrie și online pentru a vota prin corespondență. PNL solicită modificarea a două legi: a alegerilor parlamentare și pe cea cu privire la votul prin corespondență.

Guvernul și AEP „au o problemă”

„Cerem Guvernului emiterea unei ordonanțe pentru înfiinţarea urnelor de vot în paralel cu votul prin corespondență. Ar trebui ca cele două maniere de vot să fie îngemănate. Niciunde în lume nu s-a pomenit ca trecerea de la o procedură la alta să se facă în doar câteva luni. În proiectul PNL (…) am cerut ca înscrierea pentru votul prin corespondenţă să se poată face şi online. Dacă lucrurile nu se îndreaptă până în toamnă, atunci o problemă o au Guvernul şi AEP, iar a doua problemă o are statul român în relaţia cu alte state europene. Dacă vezi că după două, trei luni se înscriu doar 3.000 de oameni şi nu 500.000, atunci trebuie, ca Guvern, să vezi că ai greşit şi să îndrepţi problema”, a explicat președintele PNL Diaspora pentru EVZ.

Critici către MAE și TVR

Viorel Badea a criticat și felul în care MAE a făcut informarea cu privire la votul din străinătate, susținând că majoritatea românilor din diasporă nu au timp să acceseze site-ul instituției pentru a descărca formularele necesare înscrierii la votul prin corespondență. Senatorul Badea a criticat și Televiziunea Română pentru lipsa de informare, solicitând postului național să promoveze subiectul, prin includerea în jurnalele de știri a spotului informativ al MAE. „Nu apare la postul public de televiziune nimic legat de subiect. MAE a organizat campania gândindu-se că românii se vor uita pe site. Dar 70% pleacă dimineaţa şi se întorc seara. Nu trebuie să pui document pe MAE. A fost greşită maniera de la început”, a spus Badea. Acum circa o săptămână, și premierul Cioloș a spus că este îngrijorat de numărul mic al celor care s-au înscris să voteze prin corespondență.

Avertisment: Va fi un mare eșec

Și fostul președinte Traian Băsescu a avertizat că Legea votului prin corespondenţă va fi „un mare eşec” şi spune că soluţia pentru guvernanţi de a preveni „un dezastru previzibil” la alegerile legislative este aceea de a crea 1.500 – 2.000 de secţii de votare în străinătate. „Am discutat cu mulţi dintre cei care lucrează în străinătate şi explicaţia lor este simplă: pe de o parte neîncrederea în sistemul propus, iar, pe de altă parte, teama că declarându- şi datele de rezidenţă s-ar putea trezi cu cine ştie ce taxe pe venit din partea statului român”, a explicat Băsescu. El a afirmat că legea votului prin corespondență trebuie să rămână în vigoare, iar AEP să verifice „eventualul” vot dublu.