Tăriceanu zice că nu închide uşa negocierilor, dar condiţiile PDL sunt inacceptabile.
„Liberalii sunt pregătiţi să intre în opoziţie“, a anunţat ieri preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu. După ce Mircea Geoană a făcut publică intenţia PSD de a forma guvernul cu PDL, Tăriceanu a ieşit să declare că PNL nu va face compromisuri majore, dar nici nu închide uşa negocierilor.
Liberalii nu sunt „oficial“ în opoziţie, a adăugat Tăriceanu, menţionând că partidul său va lua o decizie după ce preşedintele Traian Băsescu va anunţa oficial numele candidatului la postul de premier.
Divergenţele oficiale ale liberalilor
Rămas în afara negocierilor, liderul liberal a susţinut că PNL va intra în opoziţie dacă PDL nu va face un compromis în legătură cu modificarea Constituţiei şi dacă PSD nu renunţă la cota unică. De altfel, Tăriceanu a detaliat motivele oficiale ale blocării negocierilor cu cele două partide.
El a susţinut că PNL nu este de acord cu „modificarea arhitecturii constituţionale“ dorite de PDL. „Nu acceptăm trecerea la un regim prezidenţial, diminuarea rolului parlamentului. Nu acceptăm să ne transformăm progresiv într-o republică de tip sovietic“, a afirmat Tăriceanu.
El adăugat că, „din păcate“, cei de la PDL nu au fost în măsură să dea garanţii PNL că lucrurile nu vor decurge în această direcţie. De asemenea, liderul PNL a recunoscut că, în discuţiile cu PDL, solicitarea postului de premier a fost o prioritate pentru liberali. „Am aşteptat din partea PDL o propunere. Nu vreau să închidem uşa, dar PNL nu e în situaţia de a căuta să intre la guvernare“, a susţinut Tăriceanu.
Pe de altă parte, PSD nu ar fi fost de acord cu păstrarea cotei unice, măsură la care liberalii susţin că nu pot renunţa, şi nici cu planul anticriză. „Am luat act şi de decizia PSD de a propune o formulă de coaliţie cu PDL, lucru care dă un cu totul şi cu totul alt sens discuţiilor pe care le-am avut cu ei“, s-a referit Tăriceanu la poziţionarea PSD.
Liberalii se resemnează cu ideea opoziţiei
„Este o onoare să ne putem servi ţara şi electoratul din opoziţie“, s-a resemnat Tăriceanu. „De astăzi nu suntem oficial în opoziţie, am avut o şedinţă în care am analizat opţiunile noastre şi probabil că, până când preşedintele va anunţa o propunere în urma consultă rilor, suntem în aceeaşi situaţ ie în care eram şi acum o săptămână, nu este nicio diferenţă“, a precizat Tăriceanu.
Vicepreşedintele Ludovic Orban a acreditat şi el varianta opoziţ iei. „Câtă vreme ai sprijin pentru programul de guvernare, stai la putere, dacă nu ai, treci în opoziţie şi aştepţi ca oamenii să compare cele două guvernări şi să se lămurească.“
Deşi se declarase un adept al colaborării PNL-PDL, Orban a comentat critic apropierea democrat-liberalilor de PSD. „Eu întotdeauna am spus despre PSD şi PDL că, în afara unei diferenţe de nume, liderii celor două partide gândesc la fel şi sunt ataşaţi trecutului comunist.“
Citiţi şi:
O coaliţie pentru liniştea baronilor Criza - pretextul PDL pentru un guvern cu PSD EDITORIALUL EVZ: De ce îl vom iubi pe Dinu Patriciu
Marko nu ia în serios condiţiile lui Geoană
SENATUL EVZ: S-au terminat banii, iar ce a mai rămas dăm înapoi la UE CĂLIN HERA: Alianţa „ei cu ei“!