Una dintre variantele despre care s-a discutat în cadrul PNL, PSD și UDMR a fost și cea legată de o rotație a premierilor, care să provină de la fiecare partid.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit despre negocierile care se duc între PNL, PSD și formațiune sa pentru programul de guvernare. S-a discutat inclusiv varianta unei rotații „în trei”, în care și UDMR să dea premierul României.
Cum decurg negocierile dintre PNL, PSD și UDMR
„Am început discuțiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut, și sigur PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înțelegere
.Am început discuțiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme și urmează discuția pe un acord politici. În mare vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem Secretarul General al guvernului să fie membru al Cabinetului.
„Au mai fost încercări, dar din păcate România nu a avut un proiect de țară. Sunt câteva domenii unde trebuie să fim atenți. De exemplu, energia și Green Deal. Trebuie să vedem dacă putem stabili deziderate. Problemele demografice, dacă mergem tot așa, vom avea probleme pentru că până în 2050 lucruile vor fi catastrofale. Revizuirea Constituției: republică parlamentară sau republică prezidențială și ce facem cu independența justiției. De asemenea, independența în sectorul agricol și în industria alimentară. Poți să stabilești 3-4 domenii pe tremen lung. Se poate face o majoritate pentru aceste deziderate”, a spus liderul UDMR pentru digi24.ro.
Maghiarii ar putea să dea și ei premierul României
Hunor a mai afirmat că se discută și despre o variantă interesantă, cea a trei premieri prin rotație. „Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu.
Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Ce se va întâmpla cu Constituția României
Discuții foarte importante sunt legate și de modificarea Constituției. „Noi avem un sistem semi-prezidențial. În UE sunt 17 state cu regimuri parlamentare. Marea majoritate funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate. Poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlametnară, poți să mergi și spre republică prezidențială.
Noi din 90 susținem republică parlamentară. Și în 2003 am susținut această idee. Președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi. Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la parlamentare”, a precizat președintele UDMR.