Evenimentul Zilei > Politica > PNL joacă „deschiderea venețiană”. Războiul cu PSD se mută în Europa
PNL joacă „deschiderea venețiană”. Războiul cu PSD se mută în Europa

PNL joacă „deschiderea venețiană”. Războiul cu PSD se mută în Europa

Modificările aduse legislației electorale au fost justificate de PNL într-o scrisoare trimisă Consiliului Europei.

În fapt, liberalii anticipează următoarea mutare a PSD, care ar fi făcut presiuni pe lângă forurile europene pentru sancționarea României, susține Alina Gorghiu într-un text publicat pe Facebook.

PNL arată în scrisoare că toate schimbările produse la Legea electorală sunt necesare și au ca punct de plecare nemulțumirile societății.

„Schimbările preconizate vin ca urmare a unui val de nemulțumiri din partea societății, nemulțumiri generate de condițiile pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scutin, aplicate la scutinele din 2012 și 2016. Cauza este aceea că cetățenii au perceput măsura ca fiind o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale. Ca urmare, a avut loc o degradare a autorității locale subsecventă diminuării legitimității acelor primari aleși fără materializarea încrederii unei majorități a alegătorilor (…) Vă recoandăm să vă aplecați cu reținere și prudență asupra afirmațiilor și solicitărilor PSD și să nu alimentați în vreun fel demersurile motivate strict politic, iar nu juridic”, se arată în scrisoarea pe care PNL a trimis-o Consiliului European.

Chiar dacă PSD lansează acuze grave, liberalii susțin că niciuna dintre modificările aduse nu contravin prevederilor Comisiei de la Veneția: „PSD invocă, într-o manieră tendențioasă și prezentând date trunchiate, o încălcare a democrației, întrucât ar fi afectată stabilitatea dreptului electoral. Dar, potrivit definiției unanim acceptate la nivel internațional, democrația se referă chiar la conducerea unei țări de către poporul acesteia, adică măcar de o majoritate absolută. Nu se preconizează modificarea sistemului electoral majoritar uninominal, în care este declarat ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi, ci doar introducerea unui al doilea tur între candidații cei mai bine plasați, ceea ce conferă câștigătorului legitimitatea izvorâtă din obținerea unei majorități absolute”.

Cu alte cuvinte, arată PNL, „modificarea nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia de la Veneția, pentru că această condiție a majorității ce se intenționează a fi reintrodusă acum reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral. Chiar dacă este unul esențial în asigurarea reprezentativității, el nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral uninominal actual”.