PNL își caută salvarea la Cotroceni

PNL își caută salvarea la Cotroceni

Liberalii nu găsesc în partid soluţii „salvatoare” după eşecul de la alegerile parlamentare şi se agaţă de alternative din afara formaţiunii precum un proiect de ţară al președintelui Klaus Iohannis, adeziunea fostului premier Dacian Cioloș sau o alianță cu USR

Liderii PNL nu reuşesc să descopere în partid o locomotivă electorală care să relanseze partidul la Congresul din iunie. Singura variantă este fostul premier Dacian Cioloş, însă PNL nu acceptă un preşedinte din afara formaţiunii. Singura strategie agreată în partid este folosirea capitalului de încredere al preşedintelui Klaus Iohannis.

Pe termen scurt, planul liberalilor este să crească electoralprin referendumul pe tema luptei împotriva corupției pe care urmează să-l declanșeze şeful statului. Pe termen lung, PNL aşteaptă Proiectul de Ţară aflat în elaborare la Palatul Cotroceni. „Șansa noastră este ca după alegerile interne, PNL să facă echipă cu președintele Klaus Iohannis pentru a implementa programul de țară”, a declarat ieri preşedintele PNL, Turcan, la Adevărul Live.

Cioloș, un petic pentru PNL

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii l-ar dori pe fostul premier Dacian Cioloș în partid, dar nu-i vor servi pe tavă șefia PNL.

„E individualist şi se crede buricul pământului, la fel ca MRU (Mihai Răzvan Ungureanu, n.red.) şi crede că asta îl îndreptăţeşte să conducă partidul”, au declarat surse PNL pentru EVZ. Liberalii sunt deranjați de lipsa de implicare a lui Cioloș în campania pentru parlamentare. O altă controversă în PNL, între „lupii tineri” şi garda veche a partidului, este că Dacian Cioloş are pretenţia să intre în PNL la pachet cu o serie de colaboratori, printre care unii dintre foştii miniştri tehnocraţi.

USR plănuieşte un mic şantaj

Liberalii speră ca, sub bagheta Cotroceniului, să forţeze o mare coaliţie de dreapta cu care să facă o opoziţie puternică împotriva PSD-ului. Ei vor să profite de faptul că preşedintele Klaus Iohannis are nevoie de un partid puternic care să îl ajute să câştige al doilea mandat de şef al statului.

PNL va încerca mai întâi să atragă USR într-o alianţă, după care să-i convingă să fuzioneze prin absorbţie cu liberalii. De cealaltă parte, USR-iştii se gândesc să „şantajeze” PNL: acceptă o alianţă sau o fuziune doar dacă la şefia PNL ajunge Dacian Cioloş.

„USR îşi respectă angajamentul faţă de alegatori şi nu va intra în alianțe cu vechile partide, nici cu PNL. Cât despre fuziunea despre care vorbeşte Raluca Turcan nici nu poate fi vorba, nici acum şi nici în viitor”, a spus ieri preşedintele partidului, Nicuşor Dan.

Liberalii au gânduri de guvernare

PNL se pregătește să vină la guvernare, având convingerea că PSD nu va rezista patru ani la conducerea țării. „Eu apreciez că o să venim la guvernare mai repede de patru ani, la ceea ce se întâmplă astăzi în România”, a spus ieri europarlamentarul Daniel Buda. „Avem nevoie de lideri puternici în acest sens”, a atras el atenţia. Liderul PNL a adăugat că Dacian Cioloş ar avea o „obligaţie morală” de a participa la coagularea forţelor de dreapta. Buda a explicat că în PNL sunt „frământări interne” dar nu „în sensul rău al cuvântului”.