PNL își asumă legea care interzice condamnaților să candideze: „Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile”

Vot. Sursa foto: Arhiva EVZ

PNL își asumă meritul pentru adoptarea promulgarea legii care interzice persoanelor condamnate să mai candideze în funcții publice. Deputatul Diana Morar susține că peneliștii au reușit să extindă interdicția de a candida la toate tipurile de infracțiuni. Acesta în vreme ce, susține Diana Morar, lege promovată de USR, pentru care reprezentanții partidului au strâns semnături în toată țara, prevedea ca interdicția să se aplice doar celor condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală.

Deputatul PNL  Diana Morar susține că meritele pentru promovarea și promulgarea legilor care interzic condamnaților să candideze aparțin partidului său. Potrivit unui mesaj transmis de aceasta, parlamentarii peneliști au îmbunătățit proiectul de lege inițiat și promovat de USR.

„Legea 294/2022 și Legea 295/2022, publicate în Monitorul Oficial sunt legile pe care le-am armonizat in Parlament pentru ca inițiativa farapenali sa devina aplicabila pentru toate alegerile din țara noastră, începând cu cele ce vor avea loc in 2024. Condamnații nu mai pot candida în alegeri, grație eforturilor PNL, care a reuşit să extindă la toate infracțiunile interdicţia de a candida pentru cei cu condamnări definitive la toate tipurile de alegeri”, a afirmat deputatul Diana Morar.

Potrivit spuselor sale, PNL și-a impus un astfel de criteriu de integritate încă din 2015, iar acum a reușit să-l transforme în lege. Diana Morar a mai spus că proiectul propus de USR, fără penali în funcții publice, prevedea ca interdicția de a candida să se aplice doar celor condamnați pentru infracțiuni sexuale contra minorilor.

„Cel mai important criteriu de integritate al PNL autoimpus pentru alegeri încă din 2015, devine literă de lege pentru toate partidele. Trebuie precizat că proiectul inițial al USR prevedea interdicția de a fi aleși pentru cei condamnați pentru infracțiuni sexuale contra minorilor. Forma legii promulgată astăzi este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectul PNL, în sensul extinderii interdicției”, a mai arătat deputatul PNL.

Diana Morar despre legea adoptată în Parlament

PNL, susține aceasta, a depus un proiect inițiat de Alina Gorghiu, încă din 2017, înainte de campania de strângere a semnăturilor lansată de USR.

„PNL a depus proiectul inițiat de Alina Gorghiu în 2017 (înainte de campania USR din 2018). La Camera Deputaților PNL eu am conciliat două proiecte (Plx 480/2017, inițiat de PNL și Plx 535/2021, inițiat de USR și având coinițiatori colegi din PNL, inclusiv eu), obținând astfel forma prin care să nu poată candida la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea”, a explicat Diana Morar.

Diana Morar susține că ei i se datorează forma finală a acestui proiect legislative și că oamenii trebuie să știe acest lucru.

„Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat pentru că există diferență mare între intenția USR (Interdicție pentru infractorii cu infractiuni sexuale asupra minorilor) cu acest proiect și forma finală rezultată în urma intervenției mele pe prevederile privind interdicția de a candida a celor condamnați penal. Normalitatea devine realitate”, a scris Diana Morar într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis a promulgat legea fără penali

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţii publice persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

Șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, arată sursa citată.

De asemenea, Klaus Iohannis a semnat și decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 52 alin. (14) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților, precum şi pentru organizarea şi funcționarea Autorității Electorale Permanente, mai artă sursa citată.