PNL a reacționat după ce purtătorul de cuvânt de la Palatul Cotroceni a anunțat care sunt întrebările de la referendum. Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, le consideră  realiste, oneste și preocupă oamenii de cel puțin doi ani.

„Întrebările sunt formulate astfel încât să nu se formeze ideea că președintele a convocat referendumul în speranța de a manipula oamenii. Întrebările pot avea o finalitate exactă. În Parlament asistăm la o amnistie mascată. Practic vor fi amnistiați toți marii infractori. Dacă românii spun „da” și Curtea Constituțională analizează lucid acest referendum poate avea o finalitate foarte clară. Întrebările sunt realiste și oneste și țin de niște teme care preocupă oamenii de doi ani și jumătate. Au devenit obsesive.”, a precizat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, la postul B1TV.

Întrebările propuse de președintele Iohannis sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteti de acord cu interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul Justiţiei și extinderea dreptului de a contesta OUG la CCR și de către alte instituții?

„Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății, față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și legislativ, având în vedere hotărârea Parlamentului privind solicitarea președintelui de organizare a unui referendum, președintele României decretează:

Articolul 1. Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele teme de interes: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Articolul 2. Pentru realizarea celor prevăzute la Art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „da” sau „nu” cu privire la două întrebări.

Articolul 3. Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele va transmite un mesaj public astăzi, începând cu ora 19.”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Te-ar putea interesa și: