PNL intervine în criza energetică: Măsurile propuse de liberali pentru soluționarea facturilor explozive la energie și gaze. SURSE

Sursa foto Arhiva EVZ

Liderii coaliției de guvernare trebuie să prezinte, în această săptămână, noi măsuri pentru gestionarea crizei energetice după data de 1 aprilie, când ordonanța privind compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale va expira. Soluțiile propuse de PNL variază de la transferul banilor reprezentând impozitul la energie electrică la reducerea TVA-ului la utilitățile amintite.

Soluțiile propuse de PNL diferă substanțial de unele dintre măsurile venite din partea PSD-ului. Liberalii susțin că propunerile lor sunt „sănătoase” și că ar ajuta, de asemenea, la stimularea creșterii economice naționale.

PNL dorește, după cum a anunțat și președintele formațiunii, Florin Cîțu, reducerea generală a TVA-ului, precum și a contribuțiilor sociale astfel încât populația să se bucure de salarii majorate, iar BNR să fie ajutată în lupta cu inflația.

Soluțiile PNL în criza facturilor explozive la energie și gaze

Iată măsurile pe care PNL dorește să le propună în coaliția de guvernare, pentru soluționarea crizei energetice, potrivit surselor politice citate de stiripesurse.ro:

  • transferul veniturilor obținute din impozitarea pieței energetice către consumatori, prin mecanisme directe:
    • compensarea prețului la energie electrică;
    • vouchere pentru plata facturilor la energie, gaz, lemnul de foc;
  • compensarea taxelor din facturi, precum cele de transport sau distribuție, cogenerare sau certificat verde;
  • reducerea TVA-ului la energie electrică și gaze naturale.

De unde ia bani statul român pentru a sprijini românii

În acest context, se ridică, inevitabil, problema finanțării eventualului sprijin oferit de stat.

Surse politice din cadrul formațiunii liberalilor au dezvăluit pentru sursa citată că una dintre sursele de finanțare a măsurilor mai sus enumerate ar fi reprezentată de încasările de TVA din anul 2021 și anul 2022, acestea fiind de trei ori mai mari pentru energie electrică, gaze și combustibili, impozitul pe veniturile suplimentare de la producția de gaz (80% din ce este vândut peste 85 lei/MWh) și la energie electrică (80% din ce este vândut peste 450 lei/MWh).

În prezent, compania Petrom este exceptată de la plata sumelor amintite, vânzând 1000 lei/MWh pe piața de echilibrare, fără a plăti impozit suplimentar, însă PNL ar propune, potrivit sursei citate, o schimbare de strategie din acest punct de vedere.

Ministerul de Finanțe ar putea furniza surse de finanțare

O a doua sursă de finanțare ar fi reprezentată de veniturile obținute de Ministerul Finanțelor, din vânzarea de certificate de CO2 la preț mai mare de 90 euro/certificat, fiind vorba de cel puțin 2 miliarde de euro în 2022. Anul trecut, veniturile raportate în acest sens au fost cel puțin duble față de cele estimate inițial.

„O măsură suplimentară ar putea fi controlul pe contractele intragrup ale companiilor din energie, în special cele în care statul este acționar minoritar, aceste contracte având rolul de a diminua baza de impozitare. ANRE ar trebui să verifice furnizorii care au achiziționat la preț mic, după care au mărit prețul pentru clienți sau l-au dus în preț spot. Astfel de practici ar urma să fie sancționate cu amenzi din cifra de afaceri”, relatează sursa citată.