Evenimentul Zilei > Politica > PNL bâjbâie în continuare pe tema Codului Fiscal
PNL bâjbâie în continuare pe tema Codului Fiscal

PNL bâjbâie în continuare pe tema Codului Fiscal

Potrivit unor surse din partid, liberalii ar putea susține reducerea TVA în două trepte, așa cum vrea și președintele Klaus Iohannis

În ședințele interne, PNL este divizat în privința strategiei pe care partidul trebuie să o dezvolte în chestiunea Codului Fiscal, pe care liberalii l-au votat, dar președintele Klaus Iohannis l-a retrimis la Parlament.

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a afirmat, în ședința conducerii PNL de ieri, că liberalii trebuie să susțină adoptarea Codului Fiscal în forma adoptată deja de Parlament. Poziția sa a fost susținută atât de deputatul PNL Cezar Preda, care a catalogat drept un lucru pozitiv votarea actului normativ, dar și de europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, au precizat surse liberale pentru EVZ.

Pe de altă parte, copreședintele PNL Alina Gorghiu nu a avut o poziție tranșantă în favoarea sau defavoarea Codului Fiscal, care conține reducerea TVA la 19%. Ea a spus că România are nevoie de un nou acord cu FMI, dar și de o abordare echilibrată, pentru a ne îndeplini obiectivele de politică fiscală.

Candidat la Primăria Capitalei și europarlamentar, Cristian Bușoi, a făcut, în ședința PNL, un apel la responsabilitate, precizând că PNL nu are cum să susțină Codul în forma prezentată.

O altă variantă prezentată în ședința PNL, pe care liberalii o iau în calcul inclusiv la consultările cu partidele de pe 17 august pe Codul Fiscal, este aceea a reducerii TVA în două etape: de la 24 la 21%, de la 1 ianuarie 2016, și de la 21% la 19%, din iulie 2016. Această variantă este susținută inclusiv de Administrația Prezidențială. La consultările cu partidele de pe 17 august urmează să participe și consilierul pe probleme economice, Cosmin Marinescu, au precizat surse liberale, pentru EVZ.

Interesant este faptul că, dacă atunci când făceau parte din USL, liberalii nu erau de acord cu semnarea unui nou acord cu FMI, aceasta fiind dorința PDL, ei au revenit la sentimente mai bune față de instituția financiară. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că cere premierului Victor Ponta negocierea unui nou acord cu FMI.

„Îi solicităm lui Victor Ponta sau lui Liviu Dragnea (…) să spună dacă Guvernul a demarat negocieri cu FMI pentru prelungirea acordului, dacă le-au demarat, în ce etapă sunt, iar, dacă nu s-a întâmplat absolut nimic, îi cerem să demareze negocierea unui nou acord cu toate aceste instituţii pentru menţinerea stabilităţii economice în România”, a declarat Gorghiu.

„Nu” salariului lui Iohannis

Liberalii nu sunt de acord cu majorarea indemnizaţiilor pentru parlamentari.

Mai mult, ei nu susțin nici majorarea salariilor a 69 de înalți demnitari, printre care și șeful statului.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: