PNL acuză: Ciolacu a blocat absorbția de fonduri europene

PNL acuză: Ciolacu a blocat absorbția de fonduri europene Siegfried Mureșan. Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan acuză, într-o postare pe Facebook, guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu că nu a reușit să atragă niciun euro din fondurile structurale și de coeziune care sunt alocate României de UE.

Siegfried Mureșan: Ciolacu a blocat absorbția de fonduri europene

Siegfried Mureșan consideră că singurii bani încasați de Romînia de la Uniunea Europeană sunt din prefinanțare.

„Deși ne aflăm la jumătatea exercițiului, singurii bani pe care i-a încasat țara noastră sunt reprezentați de prefinanțare: adică acele sume modice pe care România le primește automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva”, declară Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Blocajul absorbției de fonduri ține doar de voința politică, conform afirmațiilor lui Siegfried Mureșan

În viziunea europarlamentarului Siegfried Mureșan, blocajul absorbției de fonduri europene ține doar de voința politică.

Ne puteți urmări și pe Google News
Fonduri europene

Fonduri europene. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Blocajul absorbției este strict o problemă de voință politică, nu de capacitate instituțională. România a demonstrat în ultimii ani că are capacitatea de a absorbi fonduri europene în ritm rapid”, spune europrlamentarul PNL.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a accesat fonduri europene în anii 2022 și 2023

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a absorbit sume record din fondurile europene în anii 2022 și 2023, a mai arătat europarlamentarul.

„În 2022 și 2023, în timpul guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă, România a absorbit sume record din fondurile europene alocate țării noastre în exercițiul financiar anterior. În 2022, am avut o absorbție de 5,9 miliarde de euro, iar în 2023 a fost de 6 miliarde de euro”, scrie Siegfried Mureșan.

Ce sunt fondurile europene și de ce este important să le accesezi

Fondurile Europene Structurale și de Investiții (fondurile ESI) sunt instrumente financiare, administrate de Comisia Europeană. Scopul acestor fonduri sunt crearea mai multor locuri de muncă, asigurarea unei economii europene solide și un mediu sănătos.

Uniunea Europeană și-a asumat angajamentul de a crea locuri de muncă mai numeroase și de calitate mai bună și o societate favorabilă incluziunii sociale.

Fondurile ESI se concentrează în principal pe 5 domenii:

  • cercetare și inovare;
  • tehnologiile digitale;
  • sprijin pentru economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon;
  • gestionarea durabilă a resurselor naturale;
  • întreprinderile mici.

Revista presei