Evenimentul Zilei > Politica > PNL a dat marea lovitură! Schimbări importante în preferinţele românilor. Liberalii, creştere spectaculoasă. Ce s-a întâmplat cu PSD (SONDAJ)
PNL a dat marea lovitură! Schimbări importante în preferinţele românilor. Liberalii, creştere spectaculoasă. Ce s-a întâmplat cu PSD (SONDAJ)

PNL a dat marea lovitură! Schimbări importante în preferinţele românilor. Liberalii, creştere spectaculoasă. Ce s-a întâmplat cu PSD (SONDAJ)

Potrivit sondajului realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, se poate remarca faptul că PNL a crescut în sondaje. Dacă în martie liberalii aveau 20%, în prezent aceștia au crescut cu trei procente. Un alt aspect important, PSD a pierdut din martie şi până în astăzi un procent. 

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a realizat un sondaj în perioada martie – aprilie 2022. Iar primul lucru care poate fi constat în sondajul CURS este că PNL crește în sondaje. Daca duminică ar fi alegeri partidul Național Liberal ar obține 23% din voturi faţă de luna martie când avea doar 20%.

PMP şi UDMR ating pragul de 5%, iar AUR care avea în martie 14%, în noul sondaj realizat de CURS, partidul condus de George Simion a căzut în preferențele românilor cu două procente. Dacă duminică ar fi alegeri, AUR nu ar primi mai mult de 12%.

O altă mișcare spectaculoasă în sondaj. USR, de la 10%, cât avea în ianuarie, pe vremea când încă era condus de Dacian Cioloș, a ajuns acum la 8% în luna martie. Potrivit sondajului CURS, Uniunea Salvați România ar fi votat dumninică de 11% dintre români.

Cu cine ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri parlamentare

La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar candida următoarele partide sau alianțe, dumneavoastră cu cine ați vota, respondenți au ales:

Partidul Social Democrat (PSD) are 35%.

Partidul Național Liberal (PNL) are 23%

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are 12%

Uniunea Salvați România (USR) are 11%

Uniunea Democrata a Maghiarilor din România (UDMR) acelaşi procent de 5 %

Partidul Mișcarea Populară (PMP) are 5%

Pro România are doar 3%

Partidul Umanist social-liberal (PU-SL) are 2%

Alianța pentru Patrie (APP) Forța Dreptei are 1%

Altul 2%

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste Volumul eşantionului: 2750 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat.

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-1,9% la un nivel de încredere de 95% Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților.

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României.

Perioada de realizare: 28 martie – 11 aprilie, 2022