PMP cere demisia de urgenţă a managerului Spitalului de Arşi din Capitală
- Departamentul Politic
- 14 iulie 2016, 16:41
Partidul Mişcarea Populară solicită demisia de urgenţă sau demiterea de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a managerului Spitalului de Arşi din Capitală şi a şefului Secţiei de Terapie Intensivă a unităţii medicale.
Într-un comunicat remis presei, PMP afirmă că situaţia bărbatului cu larve pe rănile deschise "este picătura care ar trebui să umple paharul" neregulilor de la Spitalul de Arşi din Capitală.
"În aceeaşi unitate, în urmă cu câteva zile, o femeie a decedat după ce i s-a făcut o transfuzie cu sânge dintr-o altă grupă decât cea de care avea nevoie. Tot aici au murit cu zile tineri răniţi în urma tragediei de la clubul Colectiv, răpuşi nu de arsurile suferite, ci de infecţiile nosocomiale. Să nu uităm nici de scandalul dezinfectanţilor diluaţi şi până la de 10 ori, rezultat al corupţiei din sistemul de achiziţii. Toate acestea sunt motive pentru care conducerea Spitalului de Arşi trebuie să plece urgent din funcţii, iar în locul acestor persoane trebuie aduşi profesionişti capabili să managerieze aşa cum trebuie o unitate medicală de acest rang. PMP apreciază sinceritatea ministrului Sănătăţii, care recunoaşte că sistemul nostru sanitar nu este capabil să îngrijească mai mult de 5 arşi şi că în eventualitatea unei tragedii de tipul celei de la Colectiv ar trebui trimişi în străinătate", se arată în comunicat.
Potrivit PMP, în ultimii 12 - 15 ani, alocările bugetare pentru sănătate au crescut de cinci ori şi nicio instituţie a statului, comisie parlamentară, corpuri de control, Preşedinţia, DNA nu se întreabă unde dispar banii, în contextul în care situaţia din sistemul de sănătate este atât de gravă.
"Avem Direcţii de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, toate cu mii de salariaţi care ar trebui să asigure funcţionarea unităţilor specialişti. Dacă sunt atâtea probleme în sistemul medical, cum îşi justifică salariile aceşti funcţionari publici? Sistemul românesc de sănătate funcţionează după o lege veche de 50 de ani. Partidul Mişcarea Populară a înaintat Parlamentului o propunere legislativă rezultată în urma lucrărilor Comisiei prezidenţiale de sănătate condusă de prof. dr. Cristian Vlădescu, însă aceasta nu a fost discutată de către aleşi, fiind blocată în hăţişul legislativ. Proiectul PMP nu este luat în discuţie de către Parlament, dar nimeni nu avansează un alt proiect de Lege a sănătăţii, care să pornească modernizarea sistemului. Consecinţe: numeroşi pacienţi care cad victima unor decese evitabile, fără ca vreo autoritate a statului să răspundă pentru această situaţie dramatică, echivalentă cu omor prin neglijenţă în serviciu", susţin reprezentanţii acestui partid.