Plimbare periculoasă

Vizita lui Pelosi în Taiwan culege roade îndoielnice pentru SUA, dar dezvăluie și limitele Chinei.

În 1991, deputata americană în ascensiune Nancy Pelosi a produs tulburări în momentul în care a părăsit o delegație care vizita Beijingul pentru a protesta pentru democrație în Piața Tiananmen, scena masacrului stuudenţilor cu doi ani mai devreme, scrie Folha Online.

Acum, după trei decenii în care a criticat dictatura comunistă, ea a încheiat ciclul, fiind prima președintă a Camerei din Statele Unite care a vizitat Taiwanul, insula pe care China o consideră a sa, în ultimii 25 de ani.

La vârsta de 82 de ani, amenințată cu pierderea locului la alegerile legislative din luna noiembrie, în care va fi în joc majoritatea deținută de Partidul Democrat al lui Pelosi și al președintelui Joe Biden, poate pretinde consecvență.

Consecințele îndrăznelii urmează să se vadă. Spre deosebire de anii '90, China este astăzi a doua cea mai mare economie a lumii, iar liderul său, Xi Jinping, este un dinam de afirmare politică și militară.

După ce i-a admonestat pe americani pentru a evita vizita, el a anunțat un răspuns calculat.

Pe lângă faptul că a trimis avioane de vânătoare pentru a testa apărarea insulei, așa cum a făcut și cu alte ocazii, a trimis forțe aeronavale pentru exerciții cu muniție reală - ceea ce va presupune blocarea tranzitului navelor și avioanelor în șase puncte din jurul teritoriului pe care Xi promite că îl va absorbi.

Prin aceasta, China demonstrează o capacitate pe care nu o avea în 1995, când a reacționat într-un mod asemănător, dar mai puțin ambiţios, faţă de o vizită a președintelui taiwanez de la acea vreme la Washington. Beijingul tratează astfel de măsuri drept un sprijin inacceptabil față de independența taiwaneză.

Cele trei zile de manevre care încep joi (4 august) vor menține tensiunea care a contaminat piețele mondiale la un nivel ridicat, dar riscul  major este de accident, nu de un război.

În acest sens, provocarea lui Pelosi, care a fost criticată de aliații SUA din regiune și care încurcă strategia lui Biden de a-i uni, are și capacitatea de a expune unele limite chineze.

Chiar dacă disputa îi oferă o consolidare politică în ajunul realegerii sale pentru un al treilea mandat inedit, Xi nu poate trece dincolo de amenințări.

Criza provocată de carantinele politicii sale referitoare la COVID zero și amenințarea cu o prăbușire a pieței imobiliare chineze îl obligă să caute un acord cu Occidentul, în ciuda climatului otrăvit de războiul aliatei sale, Rusia, în Ucraina.

Dar o caracteristică a practicii politice chineze este răbdarea. Vizita lui Pelosi cu greu va fi uitată când și dacă Xi își va depăși obstacolele interne. (Editorial; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)