Plicul SRI cu documente secrete a dispărut

SRI a montat câte două camere de supraveghere în aproape fiecare sediu de consiliu județean. Pentru că informațiile de interes pentru președinții consiliilor sunt transmise printr-un calculator montat în instituții, serviciul secret a asigurat perimetrul unde se află acesta

SRI a montat în anticamera președintelui Consiliului Județean Brăila două camere video pentru a supraveghea un „mini-calculator” pe care șeful instituției primește informații clasificate de la serviciul secret.

Contactat de EVZ, Francisk Iulian Chiriac a explicat că SRI nu-i mai aduce în „plic” informații secretizate și că noul sistem informatic, din cunoștințele sale, ar fi fost implementat la nivel național, în toate cele 41 de Consilii Județene. Președintele CJ Brăila a spus că doar SRI are acces la filmările obținute astfel în sediul instituției.

Nu avem acces la filmări

În Vocea Brăilei a fost detonat scandalul dintre aleșii locali liberali și cei social-democrați privind apariția unor camere de luat vederi pe holurile Palatului Administrativ, dar și în antecamera biroului președintelui Consiliului, Francisk Chiriac. Acesta din urmă, încercând să explice faptul că nu dorește să-i spioneze pe subalterni, scapă „porumbelul”: „Camerele din anticamera biroului preşedintelui Consiliului Judeţean şi de la uşa de intrare a biroului acestuia sunt montate de Serviciul Român de Informaţii, pentru că preşedintelui CJ Brăila este posesorul unor informaţii strict secrete.”

Chiriac ne-a oferit mai multe amănunte: „Camerele video sunt montate de SRI pentru a monitoriza o camera în care se află amplasat un dispozitiv. S-a trecut, de la hârtia pe care o aduceau și o luau, la un dispozitiv ca un mini-calculator la care te loghezi cu un user și o parolă. Eu primesc un SMS că am primit documente clasificate pe dispozitiv și mă duc în acea cameră și le vizualizez.

Dispozitivul nu este în biroul meu, eu nu stau în camera aia, nici nu-mi doresc, mă duc doar când primesc SMS-ul. Camerele sunt amplasate de ei, pentru a proteja dispozitivul. Dacă vrea cineva să spargă ușa și să-l fure? Din câte am înțeles eu, măsura este implementată la toți beneficiarii de informații clasificate. Imaginile merg doar la SRI, noi, la Consiliul Județean, nu avem sub nicio formă acces la acele imagini și nici nu-mi doresc să avem”.

De fapt, potrivit legii, obligația stocării acestor imagini revine struc turii de securitate a beneficarului, adică a Consiliului județean.

Camerele sunt montate de SRI

Am sunat mai mulți șefi de consilii județene, încercând să verificăm dacă sunt montate și la ei camere de filmat ale serviciului secret. Președintele CJ Vaslui a relatat că și instituția pe care o conduce el beneficiază de aparatul informatic prin care SRI trimite informații secretizate și că serviciul secret a amplasat și în CJ Vaslui camere video. Dumitru Buzatu a menționat că toată procedura s-a făcut cu aprobarea Consiliului Județean.

Fostul președinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu, în 2004-2016 a spus EVZ că „SRI a montat camera video prin 2015. Noi am implementat sistemul (informatic de recepționare a informațiilor clasificate, n.red.) dar eu nu am apucat să-l folosesc. Au venit (cei de la SRI, n.red.) și ne-au zis să facem un birou în care va fi amplasat calculatorul și în care intră doar președintele Consiliului Județean.

Sunt camere video pe holul care duce în biroul președintelui, cred că sunt amplasate pe la a doua sau a treia ușă depărtare de biroul președintelui de Consiliu Județean. Dar nu a fost o impunere. SRI s-a ocupat de tot”

Unii preferă plicul

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a spus EVZ că el încă primește de la SRI documente secretizate prin tradiționalul plic și că în sediul instituției SRI nu a instalat nicio cameră video.

Alți oficiali nu au vrut să comenteze subiectul. De exemplu, Radu Moldovan, pre ședintele CJ Bistrița-Năsăud nu a vrut să spună dacă în instituția pe care o conduce a fost amplasat un mini-calculator pentru informațiile clasificate pe care i le trimite SRI, dar a spus că el nu știe ca în sediul Consiliului Județean să existe camera video amplasată de serviciul secret.

Cadrul legal

Explicația vine din schimbarea modului în care Serviciul Român de Informații transmite in formațiile de interes pentru diverșii beneficiari, în acest caz fiind vorba de președinții consiliilor județene. Problema camerelor de supraveghere este explicată prin faptul că SRI ar avea obligația de a păzi modalitățile de transmitere a informațiilor secrete.

Hotărârea de Guvern nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România prevede la articolul 96 că „obiectivele, sectoarele şi locurile în care sunt gestionate informaţii secrete de stat trebuie protejate fizic împotriva accesului neautorizat”.

Măsurile de protecție fizică sunt detaliate la articolul 97: „gratii la ferestre, încuietori la uşi, pază la intrări, sisteme automate pentru supraveghere, control, acces, patrule de securitate, dispozitive de alarmă, mijloace pentru detectarea observării, ascultării sau interceptării”.

Din toate modalitățile enumerate mai sus, la consiliile județene e nevoie, se pare, doar de camerele care să înregistreze orice incident de securitate care ar putea apărea.

Răspunderea, împărțită

Alte prevederi legale care au dus la apariția acestei situații sunt cuprinse în Legea de organizare a serviciului. SRI asigură apărarea secretului de stat şi prevenirea scurgerii de informaţii care, potrivit legii, nu pot fi divulgate, prevede articolul 3 din Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, în aplicarea prevederilor legale privind apărarea secretului de stat, SRI organizează şi execută transportul corespondenței oficiale cu asemenea caracter pe întreg teritoriul României, spune legea SRI.

La Arad, calculatorul e într-o încăpere dosnică

Aparatul – minune a fost montat la Consiliul Județean Arad. Este pus sub cheie, cu parolă și alarmă, ultra-secretizat, după cum susține președintele instituției, Iustin Marinel Cionca Arghir. „Calculatorul este montat într-o încăpere special amenajată, în spatele biroului meu. Este o încăpere mică, cât să încapă în ea o masă cu un calculator. Încăperea este închisă, codată cu sistem de alarmă. S-au pus și camere de supraveghere”, arată șeful Consiliului Județean Arad. Acesta spune că era totuși mai bună varianta inițială, în care informațiile veneau la plic. „Era mai bună povestea cu plicul”, a spus, pentru EVZ, Cionca Arghir. (Georgeta Petrovici)

În Timiș, secretul lui Polichinelle e clasificat

Călin Dobra, președintele Consiliului județean Timiș consideră că e o informație clasificată montarea noului sistem de comunicație între SRI și autoritățile județului, astfel că a refuzat să răspundă întrebărilor EVZ.

La fel consideră și Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș- Severin. „Președintele Consiliului Județean este beneficiar legal al informațiilor furnizate de Serviciul Român de Informații. Modalitatea de transmitere a informațiilor este atributul exclusiv al SRI, iar procedura de transmitere a informațiilor este un document clasificat care nu îi dă posibilitate președintelui CJ să dea detalii”, a transmis Hurduzeu prin intermediul șefei sale de cabinet. (Georgeta Petrovici)

Casa Albă din Constanța

Președintele Consuliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, s-a speriat sau a vrut să se spele pe mâini de o asemenea întrebare pentru a nu supăra, probabil, Serviciile. L-a luat pe NU în brațe din prima clipă, deși întrebarea făcea referire la modalitatea prin care primește informațiile de la SRI, la mapă, sau, online, printr-un minicomputer. „Nu pot să dau informațiile astea. Sunt strict secrete. Vorbesc serios. Alea, doar ei pot să vă dea informații. Iar cei care le primesc (informațiile - n.r.) trebuie să aibă ORNISS-ul.” (Feri Predescu)