Nici n-am băgat de seamă că a trecut campania electorală. Poate că celor care trăiesc de pe urma maşinăriei de zgomote politice le pare rău.
Ba, sînt convins, li se pare că democraţia e în pericol pentru că nu a mai fost campanie cu hărmălaie, ca în anii trecuţi. Mie, unul, campania electorală dîmboviţeană nu mi-a lipsit. Prin urmare, de data asta, am putut gîndi ceva mai liniştit pe cine votez.
La Consiliul General, votez lista USB. Tocmai pentru că ştiu ce pot produce şi PNL şi PSD, care au condus Bucureştii pînă acum, sub gloriosul nume, dacă mai ţineţi minte, USL, dimpreună cu marele lor primar, Sorin Oprescu. De la cele două partide, nu mai am speranţe nici de competenţe, nici de integritate. De aceea cred ca ele trebuie stăvilite, căci lăsate singure cad la blat imediat. Aşadar, ne-ar prinde bine un Consiliu General cu mulţi usebişti şi abia aştept să văd cum vor evolua oamenii lui Nicuşor Dan, mai ales că viitorul lor este riscant. Varianta tristă ar fi să se topească în timp, să dispară unul cîte unul în partidele mari şi grupul USB să se dizolve la doi ani după alegeri. Varianta de dorit ar fi ca grupul USB să rămînă o nucă tare între PSD şi PNL, obligîndu-le fie să se alieze ca să facă majoritate (ceea ce le va demonstra adevărata natură), fie să negocieze cu ei orice sprijin pentru o majoritate (ceea ce va obliga PNL la o schimbare serioasă de atitudine). Iar faptul că toţi candidaţii USB la primăriile de sector sînt pe locuri fruntaşe pe lista pentru Consiliul General mă încurajează. De ce îl prefer pe Nicuşor Dan conducînd un grup solid în Consiliu decît conducînd Primăria, voi explica ceva mai jos. În plus, la un alt nivel, nu pot, ca anti-pesedist, să nu las acest jalnic PNL să se confrunte cu propria decizie politică: au căzut la pace cu PSD pentru alegeri într-un singur tur, să culeagă roadele păcii! Eu, alegătorul de dreapta, merg cu USB acum, dacă ei s-au dus cu PSD atunci.
La Primărie, însă, mi se pare că soluţia cea mai bună este Cătălin Predoiu, după ce, un timp, am privit cu speranţe pe Nicuşor Dan. Liderul USB m-a dezamăgit cînd a început spectacolul cererilor de retragere adresate celorlalţi în spiritul unităţii anti-pesediste – că el a început prostia asta. Cum nici peneliştii nu sînt din caleafară de mintoşi, au intrat în jocul lui Dan şi a rezultat o parte finală a campaniei electorale meschină, penibilă, total irelevantă, care a lăsat o proastă impresie. Hîrjonindu-se cu sondaje şi apeluri reciproce la retragere, Predoiu şi Dan au oferit, practic, ultimul avantaj de care Firea mai avea nevoie ca să ia Bucureştiul. Apoi, Nicuşor Dan nu m-a convins niciodată că poate face saltul de la un admirabil ong-ist la un manager de oraş. Îl văd pe Nicuşor Dan apărînd o cauză sau alta, dar nu-l văd conducînd o administraţie gigantică şi ramificată. Dacă decid să nu aleg un om politic, ci un om din afara sistemului, măcar să ştiu că e foarte priceput la primărie. Dacă nu sînt sigur că „independentul” este priceput, cum e cazul lui Dan, mai bine aleg un politician. Tot ceea ce a făcut pînă acum Nicuşor Dan pentru Bucureşti nu îl recomandă ca primar, ci ca lider al unui grup consistent în Consiliu.
Privit individual, Cătălin Predoiu a făcut o figură mai bună în această campanie decît Nicuşor Dan. Însă, pe Predoiu l-au tras în jos Gorghiu, Blaga şi Preda, care de cîte ori au deschis gura au mai îndreptat cîţiva dintre cei care ezitau între Predoiu şi Dan către cel din urmă. Că trîmbiţaşii partidului habar n-au că mai degrabă dăunează, nu mă miră. Ei cred că vorbele pe care le aruncă în popor umplu electorii de orgasm liberal. Iar problema lor e chiar asta: ei cred că sînt oameni politici buni şi nu pot fi în ruptul capului convinşi că e cazul să se/ne lase. Altfel, aştept declaraţia de presă a liderilor PNL de după alegeri, în care vor anunţa că au cîştigat, că e foarte bine, şi că au mari realizări electorale. Va fi foarte amuzant.
Şi, la final, un îndemn: domnişoară, doamnă, domnule, indiferent dacă împărtăşiţi raţionamentul meu sau nu, indiferent dacă votaţi cu Predoiu, cu Dan sau cu Turcescu, nu fiţi încrîncenaţi şi nu vă grăbiţi să votaţi apocaliptic. Dacă va cîştiga Firea nu va fi nici o nenorocire (cînd o aud pe Alina Gorghiu spunînd că, dacă va cîştiga Firea, va fi dezastru şi că răspunderea e a lui Dan, că nu s-a retras, mă rog să vină alegerile mai repede, pentru că vorbele graseiate ale celeilalte Blaga subminează orice fir de inteligenţă politică – cum s-or fi găsit aceşti co-preşedinţi, Doamne?). În fond, Bucureştiul e condus de pesedei din 2008 încoace şi mai rău decît acuma nu poate fi. Datorită geniilor politice liberale, toate semnele indică o victorie a Gabrielei Firea. Important, aşadar, e să nu cîştige cu votul dumneavoastră!
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.