PLAYBOY, MAGIE NEAGRĂ și un JAF de sute de MILIOANE de dolari. POVESTEA celui mai mare ESCROC al anilor ‘90

PLAYBOY, MAGIE NEAGRĂ și un JAF de sute de MILIOANE de dolari. POVESTEA celui mai mare ESCROC al anilor ‘90

În vara anului 1995, un bărbat pe nume Foutanga Babani Sissoko a pășit în sediul central al Băncii Islamice din Dubai pentru a obține un împrumut pentru a-și cumpăra o mașină. Poate știind, poate nu, acesta avea să fie începutul unei călătorii care să îl facă pe malian mai bogat cu 242 de milioane de dolari. Avea nevoie doar de un pic de ajutor supranatural.

Unul dintre cele mai curajoase trucuri din istorie începe atunci când Sissoko îl cheamă pe pe managerul băncii și îl convinge că are puteri magice, potrivit BBC. Dacă emirianul Mohammed Ayoub era de acord să îi aducă o sumă de bani, șarmantul Sissoko îi putea dubla.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă orice fel de credință în magia neagră este considerată blasfemie, Ayoub nu s-a putut abține să nu îl creadă pe escroc și, după ce a fost convins să lase o întreagă valiză cu bani într-o cameră izolată, bancherul nu și-a putut crede ochilor când a văzut că suma chiar se dublase.

 

Între 1995 și 1998, Ayoub a făcut nu mai puțin de 183 de transferuri către Sissoko, în timp ce trebuia să și acopere datoriile imense de pe cardurile de credit ale malianului.

 

În timp ce, în Dubai, veștile despre „problemele financiare” ale băncii îi îngrijorau pe clienți, Sissoko se afla deja în cealaltă parte a planetei, în New York. Acolo, escrocul s-a căsătorit cu o casieriță care lucra într-o filială Citibank, astfel făcându-și relația cu întreprinderea mult mai comodă, și a adus în Statele Unite aproximativ 151 milioane de dolari, conform unei plângeri intentate de Dubai Islamic Bank (DIB) față de compania bancară din New York.

 

Femeia a primit jumătate de milion de dolari pentru ajutorul ei, dar nu a fost nici pe departe singura soție a lui Sissoko. Erau mult mai multe, unele în Miami, altele în New York, altele în Africa.

 

Când  DIB a realizat că există o problemă internă, Ayoub i s-a încredințat unui coleg să îl ajute, mărturisind că i-a trimis escrocului în acei trei ani nu mai puțin de 252 milioane de dolari.

 

Pentru această escrocherie, păcăleală, jaf sau cum veți vrea să o numiți, malianul nu a petrecut nici măcar o zi în închisoare. Deși a fost condamnat în absență pentru spălare de bani, între 2002 și 2014 a îndeplinit funcția de parlamentar în Mali, ceea ce îl conferea imunitate. După aceea, pur și simplu nu a mai părăsit statul african, pentru că Mali nu are tratat de extrădare cu nicio altă țară.

 

Pe parcursul șederii lui în America, Sissoko devenise o adevărată senzație. Era cunoscut pentru opulența sa, mergând să își cumpere și 3 mașini pe săptămână, dar și pentru generozitatea care îi adusese numai publicitate pozitivă. Arătat ca un adevărat „playboy”, vorbind seducător și îmbrăcându-se doar la patru ace.

 

 Acțiunile caritabile erau la ordinea zilei și nu o dată l-au scos din belele. De fapt, filantropia l-a scos mai repede din închisoare, în singurul caz în care chiar a ispășit sentința.

 

În anii ‘90, vrând să își deschidă propria sa companie de transport aerian, Air Dabia, Sissoko a cumpărat și două elicoptere Huey din timpurile războiului din Vietnam. Nemulțumit de verificările care trebuiau efectuate, a oferit o mită de 30.000 de dolari unui vameș și, astfel, a fost arestat, la Geneva, și extrădat în Statele Unite. În ciuda dorințelor procurorilor, escrocul a plătit rapid cauțiunea-record de 20 de milioane de dolari.

 

Contrar recomandărilor echipei sale de avocați, Sissoko a pledat vinovat și a fost condamnat la 43 de zile în închisoare și la plata unei amenzi de 250.00 de dolari. Totuși, după o donație de un milion de dolari către un centru pentru oamenii fără adăpost, a ieșit din detenție, după doar douăzeci de zile.

Sursa: BBC Stories