Uniunea Europeană a implementat un regulament care va impune băncilor să furnizeze plăți instant în toate statele membre ale UE, începând cu anul viitor, la aceleași tarife ca și pentru viramentele clasice.
Noul regulament referitor la plățile instant va oferi posibilitatea consumatorilor și companiilor din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European să transfere bani în mai puțin de zece secunde, la orice oră din zi sau noapte, inclusiv în afara orelor obișnuite de program, atât în interiorul aceleiași țări, cât și între state membre UE diferite.
Uniunea Europeană introduce reguli noi pentru plățile instant
Regulamentul, deja validat de Parlamentul European la 7 februarie, a fost aprobat și de către Consiliul Uniunii Europene, format din cele 27 de state membre.
„Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro. Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă.
Regulamentul trebuie adoptat până în aprilie 2025
Băncile din zona euro vor fi obligate să ofere serviciul pentru plățile instant cel târziu în decurs de 18 luni de la intrarea în vigoare a noului regulament, planificată pentru luna aprilie 2025.
În țările care nu utilizează moneda euro, băncile vor beneficia de o perioadă de grație extinsă până în 2027 sau posibil chiar până în 2028, pentru a implementa plăți instant între conturile în moneda națională.
„Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu)”, au explicat reprezentanţii CE în momentul în care Comisia Europeană a adoptat directivă cu privire la plățile instant, în anul 2022.
Beneficiile aduse de plățile instant
De asemenea, conform reprezentanților Consiliului European, aceste măsuri contribuie la o îmbunătățire semnificativă a fluxului de numerar. De asemenea, generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul.
În același timp, plățile instant eliberează fonduri care sunt acum blocate în procesul de tranzacționare din sistemul financiar, formând ceea ce este cunoscut sub numele de „sume în tranzit”.
Aceste fonduri pot fi astfel utilizate mai devreme pentru consum sau investiții (aproape 200 de miliarde EUR fiind blocate în fiecare zi), potrivit Agerpres.