Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Ce este și de ce e nevoie de ea

Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova se confruntă, de la izbucnirea războiului din Ucraina, cu o serie de situații ce au efecte atât pe plan regional, cât și pe plan internațional. Tulburările au în prim plan criza refugiaților, criza economică și cea energetică. Astfel, pentru a veni în ajutorul țării vecine, a fost creată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău, pentru a trece peste situațiile de criză, iar pe termen mediu, să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru întărirea instituțiilor sale.

Republica Moldova va primi astfel 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro.

De asemenea, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, asistență oficială pentru dezvoltare, dar și ajutoare umanitare.

„După cum cunoașteți, Republica Moldova, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, are de înfruntat o serie de crize, sau situații de criză, care sunt suprapuse: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, care este determinată pe de o parte, de pierderea unor anumite piețe de desfacere din regiune din cauza războiului, care a urmare a unor cheltuieli bugetare determinate de situația refugiaților din Republica Moldova, există în Republica Moldova o inflație crescută de 29%, poate cea mai mare din Europa.

Și sunt și alte efecte complicate, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, o situație care pre-exista războiului, dar care a fost agravată de efectele războiului din Ucraina”, a precizat ministrul Afecerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Crizele cu care s-a confruntat Republica Moldova

De la începutul războiului, Republica Moldova s-a confruntat cu un cumul de crize, atât pe plan social și economic, cât și pe plan energetic.

La nivel social, Republica Moldova a fost nevoită să gestioneze un aflux masiv de refugiați, devenind țara cu cel mai mare număr de refugiați, raportat la numărul de locuitori.

La finalul lunii iunie 2022 peste 70.000 dintre aceștia, în proporție covârșitoare femei și copii, se găseau în continuare pe teritoriul Republicii Moldova.

La nivel economic, Republica Moldova a pierdut accesul la unele piețe tradiționale, spre care se îndreptau exporturi de produse agricole. Prețurile la materii prime, combustibili, precum și la îngrășăminte au crescut, fapt ce a determinat consecințe negative directe asupra sectorului agricol al Republicii Moldova.

Criza energetică, manifestată începând cu toamna anului trecut, a fost adâncită de creșterea substanțială a prețurilor la aprovizionarea cu gaze naturale și la energia electrică pe piețele internaționale în ultimele luni, antrenând diverse măsuri de sprijin în plan intern..

Ministrul german al Afacerilor Externe vine în România

Vineri, Annalena Baerbock, ministrul german al Afacerilor Externe vine în București și Contanța, unde va avea loc cea de-a doua conferință de sprijin pentru Republica Moldova. Prima s-a desfășurat la Berlin, în 5 aprilie.

De asemenea, la reuniunea de la București va fi prezent și ministrul de stat francez pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale Chrysoula Zacharopoulou, dar și cu reprezentanți din state UE, G7 și AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb), precum și ai Comisiei Europene, ai instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale.