Cu sediul în Olanda, Booking.com este suspectată că nu a plătit TVA de peste 150 milioane de euro  în perioada 2013 – 2019. Booking.com a confirmat că a primit raportul autorităţilor italiene şi intenţionează să coopereze cu investigatorii.

Poliţia italiană a comunicat că a început în 2018 să adune dovezi privind cazarea în zona din jurul oraşului Genova, capitala regiunii Liguria.

Procurorii Giancarlo Vona şi Francesco Pinto sunt responsabilii anchetei. Aceștia au precizat că Booking.com a câştigat între 700 şi 800 milioane de euro pentru aproape 900.000 de rezervări separate. Dar, spun procurorii, acestea nu au fost impozitate corespunzător.

Acuzaţiile cu care se confruntă acum Booking.com sunt cele mai recente în cadrul investigaţiilor demarate de autorităţile din Italia în ultimele ani, inclusiv cele împotriva Google, Apple, Facebook, Amazon şi principalul rival al Booking, Airbnb.

După scandalul provocat de dezvăluirile care au arătat că directorii companiei şi-au acordat bonusuri,Booking.com a anunţat că va rambursa Guvernului olandez ajutoarele primite.Săptămâna trecută, platforma a anunțat că returnează 60 de milioane de euro, de care a beneficiat în perioada pandemiei.

Deputaţii olandezi şi-au exprimat zilele trecute mirarea și nemulţumirea după dezvăluirile cotidianului NRC. Conform publicației, anul trecut, Booking.com a acordat bonusuri în valoare de peste 28 de milioane de euro directorilor companiei. Aceasta în condiţiile în care platforma a beneficiat de subvenţii guvernamentale care să îi permită să îşi plătească în continuare cheltuielile salariale. Se înregistraseră scăderi semnificative a cifrei de afaceri, în contextul pandemiei de Covid-19.

„Am auzit dezbaterea care a avut loc în societatea olandeză în ultimele zile, am luat-o în serios şi suntem conştienţi de sensibilitatea subiectului. Chestiunea dacă vom rambursa subvenţiile a fost întotdeauna pe masa discuţiilor, însă am dorit să abordăm acest subiect în momentul în care am fi intrat într-o perioadă financiară mai stabilă”, a informat un purtător de cuvânt de la Booking.com, într-un comunicat.

În luna august a anului trecut, Booking.com a anunţat că va disponibiliza un sfert dintre cei aproximativ 17.500 de salariaţi, pe fondul pandemiei. În urma unor programe de restructurare, care s-au finalizat la începutul acestui an, compania a susţinut că operează într-un mediu cu un grad ridicat de incertitudine. Pierderile declarate au fost de peste 165 de milioane de euro în primele patru luni din 2021.  Cu toate acestea, compania susţine că în prezent este pe calea relansării.

„Vom rambursa subvenţiile primite”, se precizează în comunicat.

Înfiinţată în 1996, platforma Booking.com oferă aproximativ 28 de milioane de anunţuri pe site-ul său, disponibil în 43 de limbi.