Se apropie termenul limită pentru declararea și plata impozitului special, așa-numita "taxă de lux". Guvernul a amânat, în luna aprilie, data la care trebuiau plătite contribuțiile, pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să fie operativ și să poată permite accesul la informații privind valoarea impozitelor pe clădirilor.
La începutul anului a intrat în vigoare "taxa pe lux", un impozit special pentru deținătorii de imobile scumpe. Aceștia vor trebui să declare la ANAF valoarea clădirilor. Și proprietarii mașinilor scumpe sunt obligați să depună declarația fiscală.
Guvernul amânase termenul pentru declararea și plata impozitului special pentru clădirile de valoare mare. Inițial, acesta era 30 aprilie, iar executivul a decis că impozitele trebuie plătite până la 30 septembrie. Amânarea a fost necesară pentru ca sistemul informațional să fie modificat pentru acest nou impozit, astfel încât să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor.
Pe de altă parte, cei care dețin în proprietate mașini scumpe vor trebuie să declare și să plătească până la data de 31 decembrie.
Cum se aplică "taxa de lux"
Noua lege se aplică persoanelor fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate clădiri rezidențiale situate în România cu valoarea impozabilă ce depășește 2.500.000 de lei. În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se aplică o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.
De asemenea, vizate sunt și persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei. Legea mai spune că impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului.
Alte modificări fiscale
În afara schimbării impozitelor pe clădirile și mașinile de lux, în acest an Codul Fiscal a suferit și alte modificări, cum ar fi aplicarea CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă și creşterea TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei (exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp.