Blocul Național Sindical (BNS) a solicitat oficial Guvernului convocarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, principalul subiect de discuție fiind contribuțiile sociale. Această inițiativă vizează identificarea soluțiilor necesare pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajați înapoi la angajatori, conform recomandărilor făcute de Consiliul Europei în vara acestui an.
Contribuțiile sociale trebuie echilibrate
Comitetul de Miniștri din cadrul Consiliului Europei a adoptat pe 10 iulie 2024 o rezoluție prin care cere României să echilibreze contribuțiile sociale între angajatori și angajați, conform Codului european de securitate socială. Guvernului României i se solicită să ajusteze prevederile din Codul fiscal astfel încât să respecte cerințele articolului 70(2) al Codului, rebalansând povara fiscală pentru a corespunde recomandărilor privind proporția contribuțiilor suportate de angajatori sau de stat față de cele plătite de angajați.
În conformitate cu Codul, cotele de contribuție pentru pensii au fost stabilite, în 2018 și 2019, la 25% din salariul brut al angajaților, în timp ce angajatorii contribuie doar pentru condiții de muncă grele sau speciale, la rate de 4% și, respectiv, 8%. În plus, Comitetul de Miniștri a observat că pentru asigurările de sănătate salariații suportă o cotă de 10%, iar angajatorii sunt obligați să contribuie cu 2,25% pentru asigurări de muncă, incluzând contribuțiile pentru șomaj și accidente de muncă.
Consiliul Europei avertizează România
Comitetul de Miniștri a remarcat că reforma implementată de Guvernul României a avut drept obiectiv simplificarea procesului de administrare și colectare a contribuțiilor sociale, iar creșterea cotelor suportate de angajați a fost compensată parțial prin măsuri fiscale. Cu toate acestea, în Rezoluția sa, Comitetul a subliniat că datele prezentate de autoritățile române nu au demonstrat convingător că valoarea totală a contribuțiilor plătite de angajați a rămas sub 50% din costurile totale ale beneficiilor oferite.
De asemenea, Comitetul de Miniștri a luat în considerare răspunsul Guvernului român, care a indicat că nu au fost adoptate modificări legislative privind nivelul contribuțiilor sociale obligatorii. Potrivit datelor furnizate de autorități, în 2022 majoritatea contribuțiilor sociale și de sănătate a fost suportată în principal de angajați, situație pe care Comitetul a notat-o ca fiind una de interes în discuțiile privind echilibrul fiscal.
„Prin urmare, Comitetul Miniştrilor constată că dispoziţiile menţionate care reglementează finanţarea prestaţiilor de asigurări sociale în România nu sunt încă în conformitate cu articolul 70 alineatul (2) din Cod, care prevede ca totalul contributiilor de asigurare suportate de salariaţi să nu depăşească 50% din totalul resurselor financiare alocate protecţiei şi protejării acestora şi membrilor familiilor lor. În concluzie, Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru reechilibrarea cotelor respective din contribuţiile de asigurări sociale suportate de către angajatori sau de stat, pe de o parte, şi de către angajaţi, pe de altă parte, în vederea aducerii prevederile Codului fiscal în conformitate cu articolul 70(2) din Cod în acest sens”, se mai arată în Rezoluţia citată.
Blocul Naţional Sindical solicitări referitoare la contribuțiile sociale
Blocul Național Sindical subliniază că România încalcă Codul European de Securitate Socială încă din 2017, când Guvernul a implementat Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, prin care contribuțiile sociale au fost transferate aproape integral de la angajatori către angajați. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei atrage atenția că aceste modificări în Codul fiscal trebuie corectate de urgență pentru a respecta normele europene în vigoare.
„Blocul Naţional Sindical reaminteşte că încă din 2018 a depus o serie de eforturi pentru a rezolva această situaţie în ţară, însă toate acestea n-au primit un răspuns favorabil din partea autorităţilor române”, precizează BNS.
Sindicaliștii din Blocul Național Sindical (BNS) salută decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și cer ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, să prezinte un punct de vedere oficial pe această temă. Aceștia subliniază că echipa Ministerului Finanțelor nu a inclus nicio măsură de corectare a situației în planul fiscal al României, negociat cu Comisia Europeană pentru următorii șapte ani, în ciuda recomandărilor venite din partea organismelor europene.
„Considerăm, de asemenea, necesară o poziţie publică pe acest subiect şi din partea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dat fiind că şi-a exprimat în nenumărate rânduri intenţia de reducere a taxării muncii în România. Reamintim că Blocul Naţional Sindical îşi doreşte să sprijine un dialog social constructiv, având ca scop final crearea unui cadru legal echitabil şi eficient, care să protejeze drepturile lucrătorilor şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii acestora.În prezent, angajaţii asigură 63,5% din cheltuielile întregului sistem de protecţie socială şi 80,5% din cheltuielile sistemului public de pensii şi sistemului de asigurări de sănătate”, se mai arată în comunicatul de presă al BNS.