Evenimentul Zilei > International > Planurile lui Putin, sub lupa internațională. „Toată lumea de pe glob e cu ochii pe Rusia”
Planurile lui Putin, sub lupa internațională. „Toată lumea de pe glob e cu ochii pe Rusia”

Planurile lui Putin, sub lupa internațională. „Toată lumea de pe glob e cu ochii pe Rusia”

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat, după schimbările politice din Rusia, că toată lumea este cu ochii pe Moscova.

„Suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în Federaţia Rusă, aşa cum cred că toată lumea de pe glob este foarte atentă la aceste modificări. Ele ţin de cadrul intern din Federaţia Rusă şi nu cred că este oportun în acest moment să facem comentarii oficiale cu privire la aceste modificări politice. Vom vedea care este impactul lor asupra relaţiilor externe, asupra politicii internaţionale”, a spus ministrul Aurescu, într-un interviu pentru Digi 24.

Întrebat despre regiunea Mării Negre și dacă există o strategie pe termen lung lung legată de posibilele nereguli care s-ar putea întâmpla în zonă, șeful diplomației a explicat:

„Sigur că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre după 2014 nu se mai poate încadra în zona de normalitate şi nici nu este bine să ne obişnuim cu această nouă normalitate. Este motivul pentru care, la nivel NATO în principal, au existat măsuri care au fost luate, care au dus la adaptarea Alianţei la noul context de securitate regional – mă refer în special la politica de apărare şi descurajare a Alianţei pe flancul estic, iar în sudul flancului estic, unde se găseşte România, România are o astfel de preocupare constantă pentru întărirea sudului flancului estic. După cum ştiţi, pe teritoriul României funcţionează Brigada Multinaţională de la Craiova, care este un instrument al NATO.

Dorim consolidarea rolului acestei brigăzi multinaţionale, dorim o creştere a prezenţei militare în cadrul brigăzii naţionale din partea aliaţilor noştri NATO, dorim o creştere a prezenţei navale NATO în Marea Neagră pentru exerciţii, pentru training cu forţele navale române. Deciziile pe care Summitul NATO de la Londra din 3-4 decembrie le-a luat se înscriu în această logică de continuare a procesului de adaptare a Alianţei la situaţia de securitate, la mediul internaţional, inclusiv din regiunea Mării Negre. Prin urmare, NATO este foarte atent la ceea ce se întâmplă în toată această regiune”.