Planurile angajaților români. Munca remote, în topul ofertelor

Sursa: Dreamstime.ro

Piața muncii a suferit modificări importante arată concluziile unui studiu privind preferințele angaților tineri. Munca remote este preferată de Generația Z(n.r. cei născuți în perioada 2007-2012), chiar dacă pandemia de Covid a trecut și se poate lucra în mod fizic.

Munca remote, preferată în continuare. Ce vor angajații tineri

Angajați. Sursă foto: Pixabay

Astfel, șapte  din zece tineri preferă să lucreze de acasă(n.r. remote) iar  doi  din zece vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puțin trei zile pe săptămână, arată studiul MKOR Employee Sentiment 2024

De asemenea, opt din zece tineri spun că principala motivație pentru a-și schimba locul de muncă este o propunere financiară mai competitivă.

Incertitudinea în cadrul pieței muncii a înregistrat o creștere de 8% față de 2022, dar și volumul de muncă a crescut cu 8% pentru 49% dintre angajați, în special pentru Millennials și persoanele cu venituri mari.

Raportat la creșterile salariale și ale beneficiilor, 4 din 10 angajați au primit măriri în 2023, fiind în creștere cu 7% față de 2022, mai ales pentru Millennials și angajații full-time.

În ceea ce privește evoluția profesională, 24% au beneficiat de oportunități de dezvoltare (traininguri, promovare etc) în special femeile, angajații part-time și cei din Gen Z.

Stresul la locul de muncă. Angajați vs angajatori

Sursa foto: Dreamstime

Conform studiului citat mai sus, stresul la locul de muncă este generat, în mare parte, de volumul de sarcini. Volumul de muncă și structura echipei pot influența semnificativ experiența angajaților în ceea ce privește nivelul de stres, satisfacția și performanța. În timp ce un volum de muncă echilibrat poate îmbunătăți productivitatea și moralul angajaților, o structură a echipei bine definită și un climat de lucru pozitiv pot contribui la creșterea angajamentului și loialității față de organizație.

Astfel, pachetul salarial și beneficiile extra reprezintă un factor important în atragerea și retenția angajaților în cadrul unei organizații. Evoluția salariilor reflectă schimbările din economie, cererea de pe piața forței de muncă și strategiile salariale adoptate de companii. Cei mai mulți dintre angajatori s-au adaptat regimului de lucru remote sau hibrid, spun angajații români.