Pe fondul accelerării încălzirii climatice, unul dintre obiectivului principale ale Uniunii Europene este atingererea neutralităţii climatice până în 2050. Toate statele membre sunt obilgate să adopte un Plan național de achiziții ecologice, iar România vizează și ea implementarea unor reguli în acest sens.
Planul naţional de achiziţii ecologice 2025-2030
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Planului naţional de achiziţii ecologice 2025-2030, care vizează implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale.
Proiectul de act normativ a fost elaborat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).
În vederea monitorizării implementării acestui plan, entităţile achizitoare au obligaţia de a raporta, prin intermediul facilităţilor puse la dispoziţie de operatorul SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), achiziţiile publice ecologice realizate.
Angajamentul Guvernului
”Prezentul Plan naţional urmăreşte promovarea achiziţiilor ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activităţile sale, prin utilizarea APE (achiziţiilor publice ecologice, n.r.) ca modalitate de promovare a guvernanţei durabile, implicând autorităţile administraţiei publice de la nivel local, administraţiile oraşelor şi toţi factorii interesaţi relevanţi.
Prezentul proiect de Plan de achiziţii ecologice, prin acţiunile propuse se aliniază obiectivului de protecţie a mediului al Uniunii Europene în privinţa atingerii neutralităţii climatice până în 2050, Pactului Ecologic European şi măsurilor pentru tranziţia la o economie circulară, incluse în Planul de acţiune pentru economia circulară propus de Comisia Europeană”, se arată în document.
Din perspectiva politicii de mediu, achiziţiile publice ecologice vizează eficientizarea utilizării a energiei şi a apei, reducerea cantităţii de deşeuri precum şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
Totodată, achiziţiile publice ecologice facilitează dezvoltarea unei pieţe pentru resurse secundare, care favorizează tranziţia României către economia circulară.
”Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere aprobarea şi implementarea unui plan de acţiune care stabileşte ţinte anuale pentru realizarea de achiziţii ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligaţiilor reglementate prin legislaţia în materia achiziţiilor publice/sectoriale", se menţionează în Nota de fundamentare.
Care sunt ţintele de achiziții
Produsele, serviciile şi lucrările pentru care se stabilesc ţinte anuale pentru achiziţiile publice pentru perioada 2025-2030, sunt:
- computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat şi hârtie grafică;
- echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii;
- mobilier; produse de curăţenie interioară;
- alimente;
- produse textile;
- echipamente electrice şi electronice utilizate în sectorul asistenţei medicale;
- produse pentru amenajarea spaţiilor publice verzi;
- centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier şi de semnalizare rutieră;
- autovehicule pentru transport rutier;
- centre de date, camere ale serverelor şi servicii cloud;
- servicii catering;
- servicii de curăţenie interioară;
- vopsele, lacuri şi marcaje rutiere;
- întreţinerea spaţiului public;
- servicii de transport rutier;
- servicii de imprimare;
- proiectarea, execuţia şi gestionarea clădirilor;
- proiectarea, execuţia şi întreţinerea drumurilor;
- servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreţinerea, preluarea textilelor).