Planul Ministerului Sănătății în lupta cu noul coronavirus a fost făcut public. Pacienții care au și alte patologii vor fi tratați separat, iar mamele infectate vor naște într-o maternitate special dedicată.
În aceste zile are loc mutarea masivă a pacienților între spitale, pentru a elibera unitățile medicale de care va fi nevoie în perioada următoare.
Dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că a fost stabilit un lanț de instituții în care se va realiza tratarea bolnavilor, pe măsură ce numărul cazurilor va crește. Autoritățile au stabilit cele mai mici detalii și deja pun în practică măsurile decise.
În primul rând există instituțiile de ”nivel zero” – cele șase institute de boli infecțioase din țară, unde, momentan, sunt internați toți pacienții cu coronavirus. Tot aici sunt și posibilitățile de testare.
”Există 100 de paturi de terapie intensivă care pot fi folosite pentru pacienții care au nevoie inclusiv de ventilare mecanică. Până acum nu am ajuns să avem nevoie de ventilare mecanică la niciun pacient, iar de terapie intensivă a fost nevoie într-un număr foarte mic de cazuri”, a spus secretarul de stat.
Etapa a două: spitalele de back-up
În următoarele zile și săptămâni ”ne așteptăm să crească numărul pacienților testați pozitiv cu COVID-19”, a mai spus dr. Moldovan. Din acel moment va fi activată ”a doua linie de acțiune”, care are la bază spitalele de back-up. Este vorba de spitale pneumoftiziologie, existente la nivel național, care ”deja au fost pregătite, fiind eliberate de pacienții cronici (n.r. găzduiți până acum), a mai explicat specialistul.
”Trebuie să ne gândim că activitatea medicală din România nu poate fi oprită. Ministerul Sănătății trebuie să se îngrijească și de ceilalți pacienți care dezvoltă alte patologii”, a mai adăugat secretarul de stat. Iar pentru că noii pacienți cu CONVID-19 ar putea suferi și de alte boli, necesitând tratamente speciale și pentru acestea, sau intervenții chirurgicale, e imperativ necesar ca tratamentele să aibă loc de asemenea în spații dedicate.
Pacienții de la Colentina au fost evacuați în trei zile
El a dat exemplul Spitalului Clinic Colentina, unitate cu 900 de paturi, care în ultimele trei zile a fost golit de absolut toți pacienții (aceștia fiind transferați în alte unități) și a fost pregătit pentru a primi pacienții testați pozitiv cu COVID-19 care au și alte patologii - cardiologie, iminență de operații etc.
”Am organizat și dezvoltarea unor secții care nu existau aici, de exemplu un program de infarct, ca să poată fi tratați pacienții cu infarct testați pozitiv la COVID-19. Suntem pe cale să organizăm și o secție de chirurgie vasculară la Colentina, care nu exista aici, astfel încât să nu supunem la risc celelalte spitale pe care să le prezervăm pentru pacienții non-COVID-19. Suntem în curs să organizăm același lucru pentru o maternitate, unde să nască femei testate pozitiv cu COVID-19”, a mai spus Horațiu Moldovan în cadrul aceleiași emisiuni TV.
În acest moment s-a început organizarea Maternității Bucur, dar autoritățile consideră că aceasta nu are capacitatea suficientă, astfel că se caută și identificarea altor spații. Separat, specialiștii au luat în calcul tratarea minorilor care vor fi afectați de noul coronavirus.
”Am stabilit că toți copiii COVID-19 pozitivi vor fi îngrijiți la Institutul National de Boli Infectioase Prof.Dr. Matei Balș și la Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș. Ceilalți copii cu patologie infecțioasă vor fi împărțiți pentru îngrijiri între spitalele Spitalele Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie Dr. Victor Gomoiu și Grigore Alexandrescu”, a mai anunțat secretarul de stat.
Procedură extinsă la nivelul întregii țări
Această modalitate a fost extinsă la nivelul întregii țării. ”Principalele capitale reședință de județ, s-au pregătit pentru a trata pacienții cu COVID-19 pozitivi în mai multe servicii de pneumoftiziologie. La Iași, Cluj și Timișoara se au în vedere spitalele unde există pavilioane care s-au putut dedica deja. Există soluții și pentru situația în care și aceste unități medicale de back-up vor fi neîncăpătoare pentru pacienți.
”În situația pe care sperăm să nu o trăim, în care totul se saturează, vom izola spații de terapie intensivă în spitalele județene, pentru a trata pacienții cu COVID-19 pozitivi. Momentan, spitalele județene vrem să le păstrăm pentru pacienții care nu sunt infectați. În ultima fază, inclusiv spitalele private din România ne-au pus la dispoziție 250 de paturi de terapie intensivă, în spații izolate, dacă acest lucru va fi necesar.
Sunt foarte multe detalii de care trebuie să ținem cont. Pacienții dializați trebuie să aibă un culoar separat, etc. Tot acest plan a fost pus în operă la Ministerul Sănătății, unde există o cameră de unde există posibilitatea de a vorbi, online, permanent, cu toate DSP -urile, cu toate spitalele de boli infecțioase și de pneumoftiziologie din România”, a mai declarat dr. Moldovan.
„Să stăm acasă măcar șase săptămâni, ar fi mai bine opt și ideal zece. Principiul este de a încerca să rupi comunicarea prin care virusul se transmite. Toată lumea care poate sta acasă e indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă. Se pot lua măsuri organizatorice, astfel încât șansa contaminării să fie cât mai mică”, a mai spus secretarul de stat la Sinteza Zilei.