Putin a precizat pentru Miller că dorește livrări de gaze naturale din Peninsula Yamal în țara asiatică. O nouă rută de livrare poate fi făcută prin Mongolia, a precizat Vladimir Puțin, citat de The Barents Observer.

„Vă rugăm să consultați resursele Yamalului, astfel încât volumele necesare să poată fi livrate pe o rută din vestul Chinei prin Mongolia”, i-a cerut Puțin lui Alexei Miller.

„Știu că ruta este complicată, dar evaluările preliminare ale problemei au arătat că este destul de realistă, iar partenerii noștri chinezi tind, de asemenea, să creadă acest lucru”, a adăugat el.

Până de curând, așa-numita rută a conductei occidentale dintre Rusia și China trebuia să traverseze regiunea Altai și să ajungă în provincia chineză Xinjiang. Acum, Mongolia face parte și ea din ecuație.

„Vă rog să studiați această problemă și să îmi raportați”, a spus Putin.

Resursele energetice din Yamal sunt în special solicitate, în condițiile în care companiile energetice rusești dezvoltă în prezent vaste rezerve în îndepărtata paninsulă arctică.

Gazprom exploatează zăcământul Bovanenkovo, cu rezervele sale de 4 900 miliarde de metri cubi și dezvoltă exploatarea zăcământului vecin din Karasaveiskoie. În zonă se află și câmpul Kruzensternskoie, precum și câmpurile Tambey și mai multe resurse offshore importante.

Gazprom controlează 32 de licențe în regiune, iar resursele estimate depășesc 26 de miliarde de metri cubi.
Gazul natural din Yamal este acum exportat printr-o conductă spre vest, iar livrările în China ar necesita construirea unei noi conducte care să se extindă în Siberia.

Gazprom este un jucător cheie în cooperarea energetică în creștere între Rusia și China și construiește „Puterea Siberiei”, o conductă lungă de 4000 km care va conecta Extremul Orient al Rusiei cu nordul Chinei. .

„Puterea Siberiei” traversează orașul rus Blagoveshchensk, situat în extremitatea estului Rusiei, până în provincia chineză Heilongjiang.

Capacitatea acestui gazoduct este de 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an