Planul lui Annan pentru Siria. Acceptă Rusia să îl lase din braţe pe Bashar al Assad?

Planul lui Annan pentru Siria. Acceptă Rusia să îl lase din braţe pe Bashar al Assad?

Mediatorul internaţional pentru Siria, Kofi Annan, a propus alcătuirea unui guvern de tranziţie în această ţară, care ar urma să includă partizani ai preşedintelui Bashar al-Assad şi membri ai opoziţiei, au anunţat surse diplomatice. Rusia pare dispusă să sprijine planul lui Annan.

Propunerea urmează să fie discutată sâmbătă la Geneva la reuniunea Grupului de acţiune pentru Siria. Potrivit schemei propuse de Annan, din noul guvern ar urma să fie excluse acele persoane, atât din rândul actualelor autorităţi dar şi din rândul opoziţiei, a căror prezenţă ar putea să dăuneze procesului de tranziţie şi eforturilor de reconciliere.

Dar punerea în practică a unui asemenea plan depinde şi de acceptul Rusiei, care până în prezent s-a împotrivit schimbării preşedintelui sirian. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a avertizat că ideile prezentate de Annan constituie doar o bază de discuţie şi nu vor fi acceptate în mod automat. La Geneva va fi o conferinţă de lucru, a precizat el. Acceptarea acestui plan de către Rusia ar putea semnifica faptul că este gata să îl vadă pe Assad plecat", a precizat o sursă diplomatic. Un alt diplomat occidental s-a arătat sceptic în privinţa acestui lucru, apreciind că "ruşii nu sunt încă gata să îl lase din braţe pe Assad sau să accepte idei contrare intrereselor lor".

În schimb, şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a afirmat că susţine planul propus de Annan, pe care l-a caracterizat drept o foaie de parcurs foarte concretă pentru o tranziţie politică în Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News