Vom discuta despre strategia şi tactica electorală pentru alegerile parlamentare. Luând în calcul prestaţia lamentabilă a PNL-ului şi a Guvernului de tehnocraţi, eu aş îndrăzni să încercăm un efort extraordinar să luăm singuri 50 plus 1 din locurile din Parlament. Voi face această propunere în Comitetul Executiv. Noi trebuie să ne lămurim în România: ori găsim o guvernare solidă în care toate partidele să-şi asume şi lucrurile bune şi lucrurile rele, ori găsim o forţă politică care să-şi asume singură guvernarea şi eu sper să fie PSD. În mod sigur ar fi bine pentru cetăţeni să vadă foarte clar cum guvernează un partid”, a declarat ieri, pentru EVZ, gazda şedinţei strategice, Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui. Reuniunea vine ca recompensă pentru rezultatele foarte bune înregistrate la locale de Buzatu.


Majoritate de 60%

Surse de la vârful PSD au relatat EVZ că partidul ia în calcul o alianţă la guvernare alături de ALDE, UDMR şi minorităţile naţionale. Întrebat despre o eventuală coaliţie guvernamentală cu UDMR, preşedintele PSD Liviu Dragnea a răspuns recent: „Deocamdată nu știu acest lucru (…) o să vedem atunci, mai aproape de alegeri. Dar nu respingem o asemenea variantă”. „Ce respingem fără ezitare este o colaborare cu PNL”, a adăugat acesta. Surse social-democrate au explicat EVZ că PSD doreşte o majoritate de minim 60% pentru o guvernare liniştită.

Numele premierului PSD, subiect tabu

Dragnea a recomandat partidului să nu deschidă o discuţie în spaţiul public cu privire la candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Cu toate acestea au apărut posibile variante, toate infirmate de PSD, precum fostul vicepreşedinte al partidului Vasile Dâncu, primarul Capitalei, Gabriela Firea şi fostul şef SRI George Maior. Singura variantă agreată până în prezent este însuşi preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Firea este „exclus” să renunţe la Primăria Generală, pe George Maior nu-l doreşte Liviu Dragnea, iar Vasile Dâncu nu are încă forţa necesară să fie acceptat în teritoriu, spun surse PSD.

„Eu nu cred că este o problemă să găseşti un prim-ministru încă în libertate în PSD. Inclusiv în formula actuală de conducere poate fi găsită oricând o echipă guvernamentală, dar problema este ca înainte de echipă să facem un program puternic de guvernare, să câştigăm alegerile şi să formăm Guvernul, că altfel rămânem cu echipa”, a declarat Buzatu pentru EVZ.

Miniştrii din umbră

PSD lucrează, în paralel, la programul de guvernare pe care va începe să-l prezinte, pe capitole, în a doua jumătate a lunii august. O parte din membrii echipelor care elaborează programul de guvernare îşi doresc să intre pe lista scurtă a „miniştrilor din umbră” pe care PSD i-ar trimite la Palatul Victoria. Foştii miniştri PSD din cabinetul Victor Ponta au pierdut „trenul” pentru un nou fotoliu guvernamental, spun surse PSD.

Victor Ponta, cap de listă în Gorj

Fostul premier Victor Ponta va candida pentru un nou mandat de deputat de Gorj, acesta urmând să deschidă lista partidului în judeţ, au relatat surse PSD pentru EVZ. Ponta a spus că nu-şi doreşte să revină la conducerea PSD şi nici la Palatul Victoria până când nu-şi rezolvă dosarul trimis în judecată. „Nu trebuie să am neapărat o funcție politică, slavă Domnului, am o voce destul de puternică și când vreau să spun ceva, cu ajutorul dumneavoastră, al celor de la presă sau cu ajutorul rețelelor sociale, oamenii aud pozițiile mele”, a explicat acesta.